Zneužívání v dětství se vtiskuje do DNA spermií a přenáší na potomky

Zneužívání v dětství a těžká životní traumata způsobují nejen hluboké psychologické zranění, ale vtiskují se přímo do DNA mladého jedince. Ovlivněná genetická informace se pak minimálně spermiemi – u nichž to bylo prokázáno – přenáší na potomky. Takže v dětství týraný a zneužívaný otec plodí potomky s vysokým rizikem, že budou mít sami vrozené psychologické problémy.

Podle genetiků z Harvardovy univerzity totiž při týrání dítěte dochází nejen k poškození psychiky, ale DNA v zárodečných buňkách spermií je poškozena tzv. metylací. To je proces, kdy se na vrozenou DNA, kterou člověk získá v momentě početí, připojují metylové skupiny. Ty ale mění původní význam informace uložené v DNA. Jako by někdo do původního textu vepsal nová slova, která mění původní význam sdělení a způsobují zdravotní potíže u potomků.

„Víme už dlouho, že existuje spousta mechanismů chování, jimiž se trauma rodiče přenáší na jeho potomky. Trauma prostě ovlivňuje chování člověka, který ho prodělal, takže působí tímto chováním na své potomky… Ale přenáší se ještě jinou cestou i v případě, že nositel genetické informace pak na dítě nepůsobí, nevychovává ho,“ tvrdí doktorka Andrea Roberts z Harvardovy univerzity.

Co je vlastně domácí násilí

Řada dětí i dospělých čelí denně domácímu násilí. A ať se to zdá neuvěřiteln, ne vždy obětem dojde, že jsou vlastně týrány a zneužívány. Možná máte také ve svém okolí kamarádku, která žije s partnerem, který nechodí pro nějakou tu ránu daleko, a přesto jej nechce či nemůže opustit. Násilníci jsou totiž neuvěřitelně schopní manipulátoři a ženám vnucují myšlenku, že si trest a týrání vlastně zaslouží. Že se chovají špatně a muži je mají právo a vlastně i povinnost potrestat. Vymanit se z tohoto začarovaného kruhu stojí hodně sil, odvahy a bez pomoci zvenčí se týraná žena neobejde.

Většinou to začíná zákazy stýkání se s přáteli či rodinou a neustálou kontrolou. Vše ve jménu lásky a pro dobro ženy. Tím to ale rozhodně nekončí. Časem přijde první „zasloužená“ facka, pak další a další… Cesta k první ráně je dlouhá a provázená neuvěřitelnou manipulací ze strany násilníka. Oběť jej většinou omlouvá a vinu hledá u sebe. Po trestu následuje násilníkova omluva a vysvětlení, co udělala oběť špatně, za co ji musel potrestat. A tak to jde pořád dokola.

Co s tím? Nejlepší je utéct již při prvním násilí. Padla facka? Láska, neláska takového partnera se okamžitě zbavte. Neexistuje žádná omluva pro násilí na partnerce. Pokud jej začnete omlouvat, jste na cestě do pekla. Jakmile se roztočí kruh násilí a manipulace, bude se vám odcházet mnohem hůř. A nejhorší na tom je, že časem přijdou děti a i ony budou svědky, či dokonce oběti násilí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat