Nejdůležitější živiny pro zdraví dítěte. Které by neměly chybět v jeho jídelníčku?

05.10.2018 | Děti a rodina

Pro zdravý vývoj potřebuje vaše dítě celou řadu živin. Jaké by ale rozhodně v jeho stravě neměly chybět a kde je najdeme?

Vápník

Celou řadu problémů s kostmi způsobuje nedostatek vápníku v dětském věku. Proto je nezbytně nutné, aby vaše dítě získávalo ze stravy potřebné množství této látky. Navíc kalcium není důležitý jen pro správný vývoj kostí, ale ovlivňuje i vývoj svalů a zdraví srdce vašeho dítěte.

  • Kolik ho potřebuje: Děti mezi 1 a 3 lety by měly dostávat 500 miligramů vápníku denně, děti od 4 do 8 let 800 miligramů a děti od 9 do 18 let 1300 miligramů vápníku denně.
  • Kde ho najdeme: Na vrcholu pomyslného žebříčku stojí samozřejmě mléko a mléčné výrobky – jogurty, sýry, kefíry… Vápníkem bývají obohacené některé cereálie a najdete ho i například ve špenátu.

Hořčík

Hořčík je v našem těle odpovědný za téměř 300 různých chemických reakcí. Je tedy jasné, že pro vyvíjející se dětský organismus je rovněž nezbytně nutný. I on se podílí na správném růstu kostí, navíc chrání nervový systém dítěte a jeho srdce.

  • Kolik ho potřebuje: Děti mezi 1 a 3 lety by měly dostávat 80 miligramů hořčíku denně, děti od 4 do 8 let 130 miligramů a děti od 9 let pak 240 miligramů. Dospívající děti pak potřebují ještě více hořčíku – až 400 miligramů denně.
  • Kde ho najdeme: Hořčík je obsažený v mandlích, oříšcích, avokádu, ovesných vločkách, ale také například v rozinkách a špenátu.

Vitamin D

Tento vitamin má v těle nezastupitelnou funkci – ovlivňuje celou řadu procesů, podílí se na vývoji kostí, navíc posiluje imunitní systém dítěte.

  • Kolik ho potřebuje: Nejnovější výzkumy stanovily doporučenou denní dávku u dětí na 400 miligramů denně.
  • Kde ho najdeme: Ryby, mléko a některé mléčné výrobky, vitaminem D bývá obohacena řada cereálií.

Vitamin E

Podílí se na posilování imunitního systému, chrání dítě před nemocemi srdce, ale také nejrůznějšími infekcemi.

  • Kolik ho potřebuje: Děti do 10 let by měly dostávat 4 miligramy vitaminu E denně, děti mezi 10 a 14 lety pak 11 miligramů a dospívající 15 miligramů denně.
  • Kde ho najdeme: Oříšky, slunečnicová semínka, mandle, ale i arašídy jsou skvělým zdrojem této živiny. Pozadu nezůstávají ani kiwi, brokolice nebo olivy.

Vláknina

Dnešní děti mají obecně poměrně málo vlákniny ve stravě. Přitom pomáhá zažívacímu ústrojí, je důležitá především pro tlusté střevo, a tak její dostatečné množství může vaše dítě chránit před řadou velmi vážných onemocnění. Podílí se také na snížení rizika onemocnění cukrovkou.

  • Kolik jí potřebuje: Děti by měly konzumovat asi 20 až 25 gramů vlákniny denně. Většina z nich nedostává ani polovinu…
  • Kde ji najdeme: Zelenina, cereálie, celozrnné pečivo, ovoce, obiloviny.




Sledujte nás na sociálních sítích:

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat