Spojení s nenarozeným dítětem ovlivňuje jeho vývoj

Proč je nesmírně důležité zamilovat si malého človíčka, který roste v břiše? Nová studie potvrzuje, že spojení s nenarozeným dítětem se ve vývoji miminka projevuje i po narození! Co tedy rozhodně dělat a naopak nedělat?

Těhotenství je bezesporu jedno z nejzásadnějších životních období ženy. Ty nastávající maminky, které si během něj utvoří blízký vztah ještě s „plodem“, přitom dělají nesmírně dobře. Vědci z Univerzity Cambridge si totiž jsou jistí, že ženy, jež se v období gravidity cítí propojené se svým dítětem, vykazují větší pravděpodobnost, že se po narození potomka stanou lepšími matkami. A tato včasná pozitivní interakce mezi matkou a dítětem se zase přesně promítá do toho, co dítě ke svému vývoji potřebuje. Dá se říct, že je to něco jako zabití „dvou much jednou ranou“.

Bezvýhradná láska i skok do neznáma

„Naše zjištění jasně poukazují na to, že interakce mezi matkou a dítětem má zásadní význam pro vývoj a učení dítěte, a proto jsme chtěli pochopit, zda existují prenatální znaky, které by mohly napovědět rodičům, jak se v tak křehkém období chovat,“ uvedla v tiskové zprávě vedoucí autorka výzkumu Sarah Foley. Její studie, kterou publikoval odborný časopis Development Overview, je postavena na 14 experimentech, jež pojednávají o tom, jaký vztah mají rodiče k ještě nenarozeným ratolestem.

Výzkumníci přitom nejprve roztřídili rodiče – matky i otce – s vyváženou a zkreslenou perspektivou svého dítěte. Někdo si miminko idealizoval, druhý jej považoval pouze na embryo neschopné citů a emocí. Poté, co se dítka narodila, vědci změřili úroveň citlivosti rodičů, tedy schopnost rychle rozeznat, co dané miminko ve které situaci potřebuje. Kvalita rodičovství se v tento moment začala projevovat rychlostí blesku.

Emoční blaho těhulek? Zásadní!

Konkrétně maminky, které si ke svým dětem vytvořily pozitivní vztah již v těhotenství, mnohem úspěšněji řešily každodenní starosti a péči o svého potomka, což se v konečném důsledku projevilo i na jeho vývoji. Děti byly klidnější, šikovnější i komunikativnější. Sarah Foley k tomu podotýká, že se může jednat o jeden z mnoha návodů na „lepší rodičovství“, i když uznává, že výše uvedená korelace funguje pouze u maminek – žen!

Ostatně, i dřívější studie potvrdily, že děťátko dokáže vnímat matčiny pocity, které mu kromě jiného poskytují informace o tom, jaká jeho maminka je. Miminko je spokojené, pokud na něj maminka myslí s láskou a hýčká ho. Na druhou stranu projevuje neklid, když jeho matka čelí strachu a stresu. Je proto důležité znovu opakovat, že emoční blaho těhotných žen a jejich postoj, emoce i city k zatím nenarozenému miminku hrají velmi důležitou roli?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat