Otcové spermiemi přenášejí na potomky životní traumata i nezdravý životní styl

Muži svým dětem předávají negativní vlivy psychického stresu, nezdravého životního stylu a nezdravé stravy, které před oplozením zažijí. A to prostřednictvím spermií, jejichž DNA je při působení zmíněných faktorů tzv. metylována. Výzkum epigenetiků dokazuje, že potomci doplácejí na to, když otec před jejich početím zažije trauma, žije nezdravě či se nezdravě stravuje.

Epigenetika je obor, který se zabývá tím, jak se během života mění genetická informace kódovaná DNA. Většina této informace je dědičná po rodičích, ale během života se působením různých vlivů mění význam některých úseků DNA. K těmto změnám v genetickém materiálu dochází připojováním tzv. metylových skupin. Právě třeba vlivem životního stylu, stravy či stresu. A metylace probíhá také v DNA zárodečných buněk varlat, z nichž se pak tvoří spermie. Takže muž tyto změny předává potomkům.

„Až deset procent všech epigenetických informací získává potomek prostřednictvím spermií,“ tvrdí doktorka Susan Strome z University of California v Santa Cruz.

Pozor na kuřáky

Že kouření škodí zdraví, víme snad všichni. Ovšem otcové-kuřáci škodí svým dětem dokonce ještě dlouho předtím, než jejich potomci přijdou na svět! Tátové, co mají rádi cigarety, totiž plodí častěji astmatické děti. Horší však vědců je, že se riziko nijak nesníží, ani když muž přestane kouřit a teprve po několika letech zplodí dítě. Riziko, že potomek onemocní astmatem, je i tak stále dost vysoké. Studie norských vědců je další, které dokazují, že nezdravý životní styl rodičů před početím se negativně podepisuje na zdraví jejich dítěte.

Norští vědci sledovali třináct tisíc mužů a žen a také zdravotní stav jejich dětí. Všímali si toho, kdy a jak rodiče kouřili a jaký to mělo vliv na zdraví jejich potomků.

„Nealergické astma bylo přitom mnohem častější u dětí, které počal muž, jenž někdy v životě před početím dítěte kouřil,“ tvrdí vědci z Univerzity v Bergenu. Čím déle otec kouřil a čím více cigaret denně vykouřil, tím bylo riziko onemocnění astmatem u jeho potomka vyšší.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat