Jak ulevit malému pacientovi, který odmítá jíst. Posilněte dětský organismus pro boj s nemocí

26.10.2018 | Děti a rodina

Nejrůznější chřipky a další virózy, angíny či obyčejné nachlazení dokáží na podzim a v zimě potrápit nejen dospělé, ale i děti. Co dělat, když váš malý pacient odmítá jíst, ale potřebuje dostatek sil pro boj s bacily? Zkuste některý z osvědčených receptů.

Zatímco my dospělí víme, že výživa je pro organismus při nemoci velmi důležitá, dětem se to vysvětluje už hůře. A tak se stává, že se každý pokus dostat do malého pacienta něco k snědku promění v boj.

Pokud dítě jakákoli jídla tvrdošíjně odmítá, nemá cenu ho nutit (zajistěte ale, aby mělo dostatečný pitný režim). Zkuste mu spíše nabízet oblíbená jídla, třeba uspějete.

Pokud je malý nemocný s jídlem svolný, zaměřte se na výživné pokrmy, které mu dodají sílu a po nichž se bude cítit o něco lépe. Sáhnout můžete například po...

...tradiční kuřecí polévce.

Silný kuřecí vývar je klasikou, jejíž pozitivní vliv na lidský organismus trpící chřipkou byl potvrzen i několika vědeckými studiemi. Zpočátku můžete dítěti podávat jen čistý vývar (například když se mu kvůli oteklému a bolavému krku špatně polyká), poté ho zahustěte zeleninou nebo vajíčkem.

...krémové rajské polévce.

Rajskou polévku děti milují (tedy drtivá většina z nich), takže se při jejím servírování setkáte s menším odporem. Aby byla výživnější, zahustěte ji smetanou (dodá tělu potřebné bílkoviny). Když už se bude dítěti lépe polykat a dostane větší chuť k jídlu, můžete do ní přidat třeba těstoviny (aneb sacharidy pro větší energii), ideálně ve tvaru písmenek či zvířátek.

Pokud ale vaše dítě ve svém odporu k jídlu vytrvá, připravit mu můžete jeden z následujících nápojů. Tak například...

...teplou domácí citronádu.

Vymačkejte citron, šťávu smíchejte s medem a zalijte teplou vodou (pozor, ne příliš horkou – jednak byste zničili důležité živiny z citronu i medu, jednak bolavému dětskému krku horké nápoje nedělají právě nejlíp). Nejenže jste právě připravili vitaminovou bombu, ale ještě máte pití, které dokáže ulevit bolesti v krku.

...zázvorovo-pomerančovou limču.

Smíchejte jeden díl pomerančového džusu, trochu zázvorové šťávy (tu získáte tak, že kousek nastrouhaného zázvoru zalijete horkou vodou a necháte pár minut louhovat) a dolijte jemně perlivou vodou pokojové teploty. Pozor dejte akorát s množstvím a sílou zázvoru, začněte s ním raději opatrně, aby nápoj nepálil. Jinak je ale tohle pití oblíbené, díky bublinkám se dítě necítí, jako by pilo nápoj pro nemocné, a vypije ho snáz. A to je dobře – dodá svému tělu spoustu vitaminů, navíc v zázvoru i skvělý protizánětlivý prostředek.

...teplý džus.

Pro zahřátí a doplnění energie i vitaminů ohřejte jablečný džus se skořicí (pozor, směs nesmí být příliš horká, abyste nezničili vitamin C), nechejte chvíli louhovat a pak podejte dítěti (jestliže mu džusy způsobují trávicí potíže, zřeďte jablečnou šťávu vodou v poměru 1 : 1). Nápoj má spoustu vitaminů a antioxidantů, skořice funguje protizánětlivě.





Sledujte nás na sociálních sítích:

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:18
15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat