Drobné radosti našeho dětství, které můžeme předat i svým potomkům

30.10.2018 | Děti a rodina

Také občas na ulici zahlédnete keř pámelníku a vzpomenete si na dobu, kdy jste si zásoby jeho kuliček trhali po cestě domů, když jste šli ze školy? Zavzpomínejte s námi na ty drobné radosti, které nás v dětství provázely. Určitě jste je také dělali.

Pískání na trávu

Pamatujete? Najít pořádně široké stéblo a hlavně ho nepřetrhnout! Napnout mezi palce a… „Ne, počkej, držíš to špatně, takhle to pískat nebude.“

Pískání na stébla trávy nebo stonek pampelišky je klasika. Dodnes si jistě vybavíte její hořkou chuť, která ale s odstupem času při vzpomínkách sládne.

Kohoutek, nebo slepička?

Stahovali jsme okvětí ze stébel lučních trav a hádali, jestli vznikne slepička nebo kohoutek. Také jsme trhali odkvetlé pampelišky a po rozlomení semeníků jsme si věštili syny nebo dcery.

Kolik budeš mít děti?

Jitrocelové listy se trhaly na poloviny a počet vyčnívajících vláken určoval počet dětí, které se nám narodí. Komu z vás to vyšlo?

Luční „mňamky“

Sladký nektar hluchavek či jetele, kyselý šťovík nebo obří lesní trojlístky, také „chlebíček“ z pupavy, to jsou delikatesy našeho dětství. Vsadíme se, že dodnes občas při procházce ochutnáte.

Pámelník

Snad každý miloval bílé kuličky pámelníku, které jsme trhali po hrstech, abychom je po cestě domů mohli rozšlapávat o chodník a bavit se tím bezvadným lupáním.

Trhání bouřky

Modré kvítky rozrazilu byly jednou z největších výzev našeho dětství. Kdo je utrhl, ten do večera přivolal blesky a hromobití. Pamatujete, jak jsme se báli, že začne pršet?

Má mě rád, nemá mě rád

Láskou se souží, po jiné touží, je se mnou rád, chce pusu mi dát. Trhali jsme okvětní lístky kopretin nebo listy akátů a přáli si, aby to vyšlo. A když to nevyšlo, tak jsme to vzali ještě jednou.

Házení šipek

Také jste se bavili tím, že jste přátelům do svetrů nebo vlasů házeli šipky z planého ovísku nebo kuličky bodláků?

Javorový nosík a vrtulníčky

Lepení nosíků z javorových nažek je klasika. Pokud se nám od sebe nerozpadly a zůstaly obě nažky pohromadě, dal se z nich vyrobit perfektní vrtulníček. Stačilo jen pustit jej z výšky. Nostalgie.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat