Těhotenská nepříjemnost: Jak zvládat únik moči

19.11.2018 | Děti a rodina

S inkontinencí neboli únikem moči v těhotenství se setká až polovina žen a její rozvoj záleží na celé řadě faktorů. Většinou jsou postiženy nastávající maminky s vyšší váhou a ty, které již v minulosti rodily. Jak se s tímto problémem v těhotenství poprat?

Únik moči je psychickým i společenským problémem, ale to, že se s ním potkávají nastávající pro ně může být překvapivé. Inkontinence v těhotenství je zapříčiněna tlakem hlavičky miminka na pánevní dno a s tím souvisí i časté nutkání na malou, zejména při delší chůzi nebo chůzi do schodů. Nemalou příčinou je také uvolňování hormonů během těhotenství, které způsobují povolování svalů.

Chce to jednat hned

Léčba a prevence úniku moči je založena na posilování pánevního dna. Cvičit můžete sama doma, případně s pomocí fyzioterapeuta. Speciální cviky na posilování pánevního dna vynalezl v roce 1948 americký gynekolog Arnold Kegel a díky nim trvá rekonvalescence po porodu kratší dobu.

Kegelovy cviky provádějte doma při jakékoliv činnosti. Nacvičování spočívá v rytmickém zatínaní svalstva, které připomíná zadržování močení. Trénujte třikrát denně, v intervalu třiceti až padesáti stahů a povolení. Inkontinenci lze trénovat také při močení, kdy se budete snažit utlumit proud moči. Je však důležité nezapojovat další svalstvo, například břišní svaly a nezadržovat dech.

Při nechtěném úniku moči je dobré se vyvarovat některých potravin a nápojů. Jedná se o diuretické, tedy močopudné potraviny, které zabraňují zadržování vody v těle. Patří mezi ně zejména káva, kořeněná jídla, chřest, melouny, rajčata, petržel a celer.

Tabu, které může být nebezpečné

I přes veškerou prevenci však v mnoha případech k nechtěnému úniku moči dochází. Opruzeniny, zápach, ekzémy a infekce jsou častým doprovodným jevem. V těhotenství hovoříme o tzv. stresové inkontinenci. Jedná se o samovolný únik malého množství moči, nejčastěji při zakašlání, smíchu, kýchnutí nebo při cvičení. Tímto typem inkontinence trpí až polovina nastávajících maminek v posledním trimestu.

Tato tabuizovaná obtíž se bohužel dotýká i dalších oblastí života, ženy se stydí chodit do společnosti, sportovat, cestovat a není výjimkou také omezení sexuálního života. Většina žen, kvůli obavám z úniku moči, raději nepije, a tím zhoršuje svůj zdravotní stav.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

63 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 26.4.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat