Olizujte svým dětem dudlíky. Snížíte u nich riziko alergií

Matky, které svým potomkům olizují dudlíky, přispívají k silnější imunitě svých dětí. Zdravé matky totiž přenášejí do úst potomků zdraví prospěšné bakterie a další látky, které pomáhají „uklidňovat“ imunitní systém dítěte tak, aby nevytvářel přehnanou obrannou reakci vůči alergenům.

Vědci z Detroitu prokázali, že děti matek, které olizují dudlík předtím, než ho potomkovi vloží do úst, mají nižší hladinu imunoglobulinu E (IgE), který obranyschopnost těla tvoří v reakci na alergeny.

„Zjistili jsme, že děti matek, které často olizují dudlíky, mají nižší hladinu IgE. To jsou protilátky, které se vylučují do krve při alergické reakci. Ačkoli existují výjimky, zvýšená hladina IgE vede k vyššímu riziku alergií a astmatu,“ tvrdí doktorka Eliane Abou Jaoude z Detroitu.

Necucej si ten palec! Nebo ano?

Možná patříte mezi maminky, které svému potomkovi dudlík klidně olíznou, možná nejste zastánkyně takové praktiky. Ovšem jak se zdá, tento (zlo)zvyk není jedný, který dětskou imunitu posiluje... Rodiče se většinou snaží odnaučovat své potomky různé zlozvyky. Mezi ně patří cucání palce nebo kousání nehtů. A to především proto, že je to nehygienické a neestetické. Možná že s estetikou to slučitelné není, ale zdraví dítěte to ve skutečnosti prospívá. Imunizuje se tak, že později v životě tolik netrpí alergiemi. Prokázali to kanadští vědci, kteří opět dokázali, že to s hygienou v posledních letech přeháníme a že přílišná čistota může za rostoucí počet alergiků.

„Naše objevy jsou konzistentní s hygienickou teorií o tom, že časné vystavení špíně a bakteriím snižuje riziko rozvoje alergií. Ačkoli nedoporučujeme, aby bylo podobné chování podporováno, opravdu se zdá, že má svou pozitivní stránku,“ tvrdí profesor Malcolm Sears z McMasterovy Univerzity v Kanadě.

Riziko alergie ve věku třináct let bylo u dětí, které si v rané fázi vývoje před pubertou kousaly nehty a cucaly palec, nižší o čtyřicet procent.

„Být vystaven v dětství bakteriím není nebezpečné, ale naopak snižuje riziko alergie později v životě,“ dodává profesor Bob Hancox.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat