Dětská lež. Kdy si z vás dítě skutečně utahuje

Taky vám doma děti občas lžou, a vy nevíte, jak na to správně zareagovat? Podstatné je přihlédnout nejen k věku dítěte, ale i k důvodu a obsahu lhaní.

Můžeme považovat dětskou lež jako lež? Předškolní věk dětí je typický pro fantazírování v podobě vymyšlených pohádkových postav, tajuplných míst, zážitků, strašidel pod postelí a imaginárních kamarádů. V tomto případě se není čeho obávat, jedná se o přirozený projev rozvoje fantazie a představivosti, ale i způsob, jak dítě zpracovává nové podněty či zážitky. Dítě téměř do 7 let neumí rozpoznat realitu od fikce. Proto je velmi důležité, aby v tomto věku byli rodiče dítěti nápomocní, ukazovali mu správnou cestu a pomáhali při řešení problémů. Ratolest tím snadněji pochopí rozdíl mezi realitou, snem a představou. A jak se v tom všem neztratit?

Opravdová lež

Skutečná lež je záměrná, dítě neříká pravdu ve svůj vlastní prospěch, promyšleně uvádí dotyčné v omyl. Někdy to může být lež ze strachu, z možného průšvihu a nepřijetí jeho následků. Jindy se může jednat o klam z touhy po pozornosti, k získání kamarádů nebo obdivu. Takto projevená lež leckdy souvisí s nedostatkem sebevědomí. Za dětskou lží se však může skrývat i pravda, kterou dítě neumí vyjádřit, a tak si prostřednictvím fantazie pomáhá. Než v roli rodiče začnete afektovaně reagovat na dětskou, řekněme polopravdu, je lepší nejprve zjistit, o jaký druh lži se jedná.

Jak reagovat?

V předškolním věku a raném školním věku dejte dětem prostor pro jejich bájení, citlivě se zapojte do nevinného světa fantazie, berte to s lehkostí, jako hru. Dítěti můžete pomáhat používat slova odpovídající skutečnosti a postupně společně rozlišovat realitu od fikce.

Pokud se jedná o skutečnou lež, vždy dejte najevo nelibost a zklamání, poskytněte potomkovi prostor přemýšlet o svém chování i příležitost pro přiznání pravdy. V případě, že se dítě dozná, netrestejte ho, naopak jej povzbuďte. Je dobré dětem ukázat, že chybovat je lidské a vše lze omluvou napravit. Naučte ty nejmenší empatii, rovněž je nechte uvědomit si pocity tíživé nepravdy. Jestliže chcete mít ze svého potomka čestného člověka, poskytněte mu základy pro důvěrný vztah založený na lásce, úctě a pochopení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat