Jak porozumět dětskému pláči a reagovat na něj

Jediným prostředkem komunikace miminka je pláč. Často jsou maminky, zvlášť prvorodičky, z pláče svého děťátka rozčarované. Jejich nepokoj se stupňuje, když se jim po několika probdělých nocích nedaří miminko ani přes den uklidnit. Co skutečně zabírá?

Vědecké studie dokazují, že zejména do 4. měsíce věku dítěte je důležité na pláč včas reagovat, a pokud tak učiníte, nejenže předejdete většímu nářku, ale v následujících měsících vám bude odměnou méně plačtivé děťátko.

Překladač z miminkovštiny

Pláč má různou intenzitu od pobrekávání až po silný afektovaný pláč, který většinou signalizuje bolest, dlouhodobý diskomfort nebo přetažení (prodleva v pravidelném ukládání miminka ke spánku). Tento druh pláče bývá mnohem hlasitější a energetičtěji. U novorozenců je hlasitý pláč často příčinou koliky, silné bolesti bříška.

Pokud nezabírá chování a chlácholení vašeho drobečka, zkuste ho rozbalit z plenky, zacvičit s nožičkami a poskytnout dítěti jemnou masáž bříška speciálními éterickými oleji. V případě, že i po tomto zákroku děťátko naříká, vsaďte na teplou koupel s levandulovým olejem. Vhodné jsou i univerzální kojenecké kyblíky, kdy má děťátko ponořenou celou část bříška i zad.

A co když v tom jsou zuby?

V pozdějším věku kojence se bolestivý pláč často spojuje s prořezáváním zoubků. V tuto dobu bývá miminko podrážděné a nespokojené broukání může vyluzovat po celý den. Pomáhá mu blízký kontakt s maminkou, proto se osvědčilo nošení v šátku nebo ergonomickém nosítku. Na trhu lze zakoupit nejrůznější zubní gely či oleje, a jestli jste zastánci alternativní léčby, můžete zkusit homeopatika. Často také postačí obyčejný zmražený kousek zeleniny či namočená zmrzlá žínka, kterou si dítě kouše a masíruje si tak dásně.

Rozptýlení pozornosti jako řešení

Miminko však nepláče, jenom když má hlad, je unavené, nebo potřebuje vyměnit plenku. Příčinou pláče může být nepohodlné oblečení, ale i nuda. Mnohdy stačí nabídnout hračku, hrací deku, hrazdičku či předměty běžné denní potřeby (například dětský kartáč na vlásky, vařečka a podobně), které dítě většinou uspokojí nejvíce. Vždy však zkontrolujte bezpečnost těchto předmětů, aby se miminko nemohlo zranit, či spolknout část předmětu.

Ať už jste porozuměli pláči svého dítěte, nebo na tom teprve pracujete, pokuste se být klidní i v těch náročnějších chvílích, kdy děťátko usedavě pláče. Jelikož je silně napojené na matku, její emoce se na něj velmi snadno přenáší. Pokud je klidná matka, je klidné i dítě. Nemějte obavy, jste úžasní rodiče, přesně takoví, jací máte být, a časem určitě dokážete vyplnit žádané potřeby vašeho miminka i bez jeho častého nářku.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat