Hodina denně na mobilu a tabletu zlikviduje mozek dětí

Mnozí rodičové a prarodičové žasnou nad tím, jak jejich dvouleté dítě skvěle ovládá moderní technologie. Ale děti, které mají v rukou denně tablet či mobil, jsou vlastně chudáci odsouzení k životu s poškozeným vývojem nervové soustavy. Čeká je život plný úzkostí, emoční nestability, neschopnosti dokončit úkol a soustředit se a naprostá absence zvídavosti a umění zkoumat neznámé. To podle předních světových neuropsychologů hrozí dětem, které s mobilem či tabletem v ruce tráví byť hodinu denně.

Mozek člověka se vyvíjí až do konce puberty a počátku dospělosti. Po celou tu dobu je velmi zranitelný a negativní vlivy mohou jeho vývoj deformovat. Nejzranitelnější jsou mladí v době puberty, ale moderní technologie zhoubně působí na mozek a psychiku už od dvou let věku

„Polovina mentálních problémů vzniká v období do adolescence. Musíme identifikovat faktory související s mentálním zdravím, které můžeme v populaci změnit, ale většinu z nich je nemožné ovlivnit. Jak ale děti a mladiství tráví volný čas, to můžeme ovlivnit poměrně snadno,“ mísí profesoři Jean Twenge a Keith Campbell ze San Diego State University.

U dětí předškolního věku se při každodenním užívání mobilu a tabletu výrazně zhoršuje schopnost zvládat své emoce, zklidnit se ve stavu silného psychického vzrušení a kontrolovat svou vznětlivost.

U dospívajících souvisí užívání těchto technologií velmi výrazně s neschopností soustředit se a dokončit zadaný úkol. Snižuje se také touha naučit se nové věci a být zvídavý.

Jako droga?

Závislost na moderních technologiích je u současné generace dětí velmi vážným problémem. Ostatně to dokazuje řada výzkumů. Americký psycholog Nicholas Kardaras spolu s některými kolegy pro moderní telefony a tablety v rukou malých dětí používá označení elektronický kokain či digitální heroin. Podle tohoto odborníka z Newyorské státní univerzity ve Stony Brooku může být případná léčba komplikovanější než u drogově závislých lidí.

Nicholas Kardaras přitom není jediným vědcem, který s tak tvrdým tvrzením v poslední době přišel. Přitakává mu třeba i Peter Whybrow, šéf neurovědeckého pracoviště na Kalifornské univerzitě. Podle něj moderní technologie zvyšují hladinu dopaminu v krvi podobně jako kokain. „Závislost dětí na moderních technologiích se může projevovat depresemi, úzkostmi a agresivitou. Může vést až k psychóze, přičemž například hráči videoher můžou naprosto ztratit kontakt s realitou,“ varuje Peter Whybrow.

„Léčba dětí ztracených v matrixu videoher a capartů závislých na sociálních sítích může být přitom daleko těžší než lidí závislých na heroinu a pervitinu,“ přidává varování Nicholas Kardaras, podle nějž je jediným řešením v případě podobné dětské závislosti „digitální detox“, tedy v nejextrémnějším případě sebrat dětem telefon, tablet a nepouštět jim ani televizi – a to minimálně na dobu čtyř až šesti týdnů. Počítačové hry doporučuje nahradit třeba legem či jinou stavebnicí, místo iPadů by měli dát rodiče dětem do rukou knihu a místo televize s nimi sportovat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat