Slzí vašim dětem oči? Raději se svěřte dětskému lékaři

06.12.2018 | Děti a rodina

Slzení očíček je poměrně častý problém miminek, ale setkat se s ním můžeme i u dětí starších, mnohdy trápí i dospělé. Právě u dětí je tento jev často přehlížen, ale nadměrná produkce slz není tak normální, jak si mnozí rodiče myslí.

Syndrom suchého oka

Důvodem nadměrného slzení očí může být takzvaný syndrom suchého oka. Potíže způsobuje paradoxně snížená tvorba slz, ale i nekvalita slzného filmu, který chrání naše oko. Tento film je složen z oleje, hlenu a vody, které společně poskytují, oko chrání a udržují vlhkost. Pokud některá ze složek není v dostatečném množství, oko není dostatečně chráněno a může se projevovat právě nadměrným slzením.

Ucpané slzné kanálky

Dalším častým důvodem nadměrného slzení jsou ucpané slzné kanálky. S tímto problémem se setkáváme zejména u malých miminek. Neprůchodnost slzných kanálků se projevuje častým, někdy i trvalým slzením oka, výjimkou však není ani začervenání oka či hnisání. Příčina bývá vrozená a jde o zúžení nebo i úplné uzavření dolních slzných cest. Tento problém se řeší zprvu masáží, a pokud masáže nepomáhají, přistupuje se k průplachu nosního slzovodu a sondáži slzných cest.

Podráždění oka

Podráždění oka je také častý spouštěčem slzení. Přesto, že cizí předmět v oku již nenacházíte, může být oko podrážděné a slzet i několik dní. Tento jev se většinou projevuje akutní bolestí a přimhouřením jednoho oka, často otokem a okamžitým nástupem slzení. V případě, že se tento jev u dítěte objeví, vypláchněte oko čistou vodou a při neustupování bolesti navštivte očního lékaře. V případě, že se cizí předmět dostane pod víčko, u dítěte jej vyndáte velmi složitě a celý proces může být skutečně nepříjemný, proto vždy vyžaduje zásah odborníka.

Zánět

Dalším viníkem může být zánět. A to jak zánět dutin, tak zánět spojivek. Zánět dutin poznáte podle typického „huhňání“ a bolestí hlavy. Dutiny, které jsou přeplněné hlenem, který neodchází, tlačí na slzné kanálky, které spouštějí nadměrnou tvorbu slz. Zánět dutin tedy může být slzením provázen. V případě zánětu spojivek se setkáte se začervenáním, otokem a hnisáním, přičemž dítě má tendenci oko mnout, jelikož svědí nebo pobolívá. Často trpí světloplachostí.

Alergie

Ani malým dětem se alergie nevyhýbají. Pokud vaše dítě trpí nadměrným slzením v nějakém konkrétním ročním období, může to být spojeno s pylovou alergií. Zamyslet se nad možností alergie byste také měli v případě, že se u vás doma hodně práší, máte péřové přikrývky nebo vlastníte nějakého domácího mazlíčka.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat