Stres v těhotenství snižuje IQ dítěte

Radostné očekávání je tím vytouženým obdobím, na které jste tak těšili, ale i přesto máte nervy na pochodu? Tak opatrně. Častou nervozitu může vaše ratolest pěkně „odskákat“. V sázce je jeho nízká porodní váha nebo budoucí náchylnost k depresím či schizofrenii!

Říká se, že těhotenství je jedna z nejhezčích etap v životě. Ne každá budoucí matka to ale takhle vnímá! Objevují se totiž nová pravidla, zásady, časté lékařské kontroly a nezvyklé tělesné stavy, včetně přibírání na váze, nadýmání, otoků a křečových žil. I když tyto aspekty ke graviditě zkrátka patří, nejedna žena se kvůli nim cítí pod velkým psychickým tlakem. Bohužel právě tohle vyvíjející se plod ohrožuje víc, než se dosud předpokládalo. Jak moc je situace vážná?

Hrozby, jež se musí brát vážně

Pokud se ptáte, jakým způsobem může stres zasáhnout nenarozené dítě, fakta jsou následující. Vlivem pocuchaných nervů dochází v těle ke zvýšené produkci stresových hormonů, zejména tedy kortizolu. Tenhle nepřítel dobrého rozpoložení však neškodí jen rodičce, neboť se jeho stopy objevují i v plodové vodě. To se dle názoru expertů negativně projevuje na zdraví a psychice miminka. Čím déle pak dotyčná úzkostmi trpí, tím horší prý bývají následky. O kterých konkrétně je řeč?

Nízká porodní hmotnost

Lékaři jsou na základě několika nezávislých studií přesvědčeni, že pokud matka během těhotenství trpí permanentní frustrací, ztrácí chuť k jídlu, kvůli čemuž místo pozvolného a normálního přibírání naopak hubne. To v některých případech ovlivňuje i váhu nenarozeného plodu. Jen tak mimochodem, optimální váhový přírůstek v radostném očekávání se pohybuje od 8 do 12 kilogramů.

Poruchy chování a deprese

Podle výzkumu nizozemských vědců působících na univerzitě v Utrechtu, jehož výsledky byly publikovány v časopise Psychological Bulletin, v pozdějším věku u mladistvých, kteří jsou v prenatálním období vystaveni častému stresu, hrozí vyšší pravděpodobnost schizofrenie. Ovšem nebezpečí číhá i jinde, jelikož zároveň narůstá riziko depresí a poruch chování.

Menší IQ potomka

Průzkum uznávané lékařky a profesorky Vivette Glover z Královské univerzity v Londýně zase naznačuje, že chronická nervozita během gravidity do značné míry omezuje intelekt ratolesti.

„Inteligenční kvocient těchto dětí zpravidla bývá o 10 bodů nižší, než je obvyklý průměr. Rovněž jsou u nich zaznamenány problémy s udržováním pozornosti. Nejčastějšími zdroji stresu těhotných jsou pak tíživé obavy z budoucnosti, nadváha či nedostatek pochopení a pomoci ze strany partnera,“ vysvětluje výše jmenovaná odbornice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat