Kofein při kojení. Jak je to s ním doopravdy a opravdu nesmíte kávu?

Kofein je sloučenina, která působí jako stimulant pro centrální nervový systém. Může zlepšit bdělost a energetickou úroveň. Ačkoli kofein je považován za neškodný, mnoho matek se zajímá o bezpečnost při kojení. Kde je pravda?

Zatímco káva, čaj a další kofeinové nápoje mohou zvýšit energii u unavených matek postrádajících spánek, příliš mnoho těchto nápojů mívá negativní důsledky jak pro matky, tak pro jejich děti. Začíná to pochopitelně u toho, že kofein přechází do mateřského mléka. V jakém množství? Přibližně 1 % z celkového množství kofeinu se dostane přímo do mléčné výživy kojenců.

Ještě nevyvinutý organismus

Zatímco se toto množství zdát být malé, kojenci nemohou zpracovávat kofein stejně rychle jako dospělí. U zdravého dospělého člověka kofein zůstává v těle po dobu tří až sedmi hodin. U kojenců se to však 65–130 hodin, jelikož jejich játra a ledviny ještě nejsou plně vyvinuty. Podle amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC) dokonce ti předčasně narození rozkládají kofein ještě mnohem pomaleji. Proto i malé množství, které přechází do mateřského mléka, představuje potenciální riziko. Takže, jaké množství „vzpruhy“ je ještě v normě?

Šálků tak akorát

Za bezpečné se považuje až 300 mg kofeinu denně, což je ekvivalent dvou až tří šálků (470–710 ml) kávy. Na základě současného výzkumu kofein přijímaný v rámci tohoto limitu kojence nepoškozuje. Předpokládá se, že děti matek, které si dopřejí větší množství tohoto povzbuzovadla, mají potíže se spánkem.

Jedna studie s 885 kojenci nastínila, že pochopitelně existuje souvislost mezi konzumací kofeinu z mateřského mléka a zvýšenou prevalencí nočního buzení u miminek. Vědci právě tehdy stanovili, že množství vyšší než 300 mg kofeinu denně není příliš vhodné. Kojenci pak pociťují neklid, nervozitu a trpí poruchami spánku.

Navíc nadměrný příjem kofeinu může mít negativní vliv na samotné matky. V této souvislosti se hovoří o zvýšené úzkosti, neklidu, rychlém srdečním tepu, závratích a nespavosti. Proto si i vy dejte pozor nejen na oblíbené kafíčko, ale i čaj, energetické nápoje, čokoládu, některé léky, doplňky stravy nebo nápoje, které mají v popisu práce zvyšovat energii.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat