Mléko v dětském jídelníčku. Proč ho nejen těm nejmenším dopřát

24.01.2019 | Děti a rodina

Příznivců zdravotního stylu rychle přibývá a obchodníci si libují, že úměrně tomu rostou i prodeje tzv. superfoods. Semínka chia, bobule goji a další roztodivné plody a byliny dovážené z dalekých zemí Asie, Jižní Ameriky nebo Afriky jsou dnes běžnou součástí snídaní i dalších pokrmů našich i našich dětí. A přitom nemálo „superpotravin“ máme za humny.

Mezi ně bezesporu patří kvalitní mléko. Využívá se u nás tisíce let, v těžkých dobách zachraňovalo před hladem – kdo měl kravku, bylo mu hej – a v kuchyni a na stole na sebe dovede brát nespočet podob.

„Mléko, jogurty, sýry, zákysy, tvarohy a další mléčné výrobky jsou považovány za základní zdroje vitaminů a minerálních látek. Představují doslova vitaminovou bombu. Z minerálních látek se jedná konkrétně o vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jód. Z vitaminů to jsou jak vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy B skupiny a také C,“ vypočítává výživová expertka PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D.

Co v něm najdeme

Mateřské mléko je první a základní potravinou, se kterou se novorozený člověk na světě potká. Pokud z různých důvodů přestává stačit, doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO) od 9. až 10. měsíce věku dítěte zařadit mléko hospodářských zvířat. A mělo by v jídelníčku na čelném místě zůstat až do stáří.

Bílkoviny mléka, které obsahují esenciální aminokyseliny, napomáhají růstu svalové hmoty i dalších tkání, mají i obrannou funkci, spolupůsobí při vytváření protilátek nutných pro fungování imunitního systému.

Hodnotný z hlediska výživy dětí je rovněž mléčný tuk, který obsahuje jednu třetinu nenasycených mastných kyselin blahodárně působících na cévní systém. Mléčný tuk je také zdrojem vitaminů A, D, E, K. Další součást „bílého zlata“ – mléčný cukr hraje ve výživě dětí významnou energetickou roli, ale nemá negativní vliv na tvorbu zubního kazu jako například sacharóza.

Pro kosti i zoubky

Zásadní je však dostatečná konzumace mléka a mléčných výrobků v dětství především pro vývoj kostí, páteře, zubů… Vápník – nezbytný pro stavbu skeletu – obsahuje mléko ve vysokém množství a je z něj nejlépe vstřebatelný do organismu. Osteoporóza je sice nemocí vyššího věku, nicméně její příčiny jsou často v dětství. Pro správný vývoj kostry je potřeba přijímat ideální poměr vápníku, fosfátů a hořčíku, což právě obsahuje mléko. Proto je z hlediska prevence osteoporózy nejdůležitější dětství a dospívání. Denně by proto děti měly sníst 2 až 3 porce mléka nebo mléčných výrobků.

V uplynulých letech byla provedena v Evropě řada studií, které dokládají, že s výjimkou nejmenších dětí je současná spotřeba vápníku celkově nedostatečná. Podle těchto studií chybí chlapcům až 15 %, děvčatům dokonce 30 %, doporučeného nutričního přísunu vápníku. K podobným závěrům dospěly také studie Společnosti pro výživu provedené v České republice v letech 2007–2014.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat