Děti si zaslouží střechu nad hlavou. Jak se stát pěstounem?

28.02.2019 | Děti a rodina

Každé dítě má právo na to, aby vyrůstalo s rodiči. Pokud už mu v životě nebylo dopřáno péče těch biologických, zaslouží si alespoň náhradní, kteří mu poskytnou potřebnou péči a lásku, dokud nenajde milující rodinu, která ho přijme za vlastní. Přestupním bodem bývá umístění u pěstounů.

Můžete se jím stát i vy.

Rozhodnutí

Stát se pěstouny není něco, co si můžete vyzkoušet, a když vás to nebude bavit, jednoduše s tím přestanete. Není zde prostor pro experimenty. Stát se pěstouny je rozhodnutí, které ovlivní život nejen váš, ale i nově příchozího člena domácnosti. Podobně jako se připravujete na příchod vlastního miminka, měli byste se připravit i v případě, že se rozhodnete k pěstounské péči přistoupit. Je důležité zvážit všechna pro a proti a do rozhodování o příchodu nového dítěte zapojit i celou rodinu.

Druhy pěstounské péče

Pěstounská péče může být dlouhodobá, kdy je dítě do rodiny svěřeno na dobu delší než jeden rok, nezřídka ale až do jeho zletilosti. Využívá se v případě, kdy není dlouhodobě možný návrat do původní rodiny, ale rodiče se dítěte nechtějí vzdát.

Další možností je péče dočasná, kdy je dítě do rodiny umisťováno nejdéle po dobu jednoho roku a poté odchází k adoptivní rodině nebo zpět ke svým rodičům, kteří po dobu, co je dítě umístěno u pěstounů, upravují své podmínky tak, aby se k nim dítě mohlo vrátit.

Chceme být pěstouny

Pokud se rozhodnete skutečně se stát pěstounskou rodinou, je před vámi dlouhá cesta, která potrvá zhruba jeden rok.

V první řadě je třeba podat žádost na sociálním odboru v oddělení náhradní rodinné péče. Zde vyplníte formulář, kde popíšete sebe, partnera, děti a doložíte potvrzení zaměstnavatele o vašem příjmu, posudek lékaře a kopie občanských průkazů.

Dalším krokem je vyplnění formuláře, který se týká vašich představ o příchozím dítěti, například věk, pohlaví, etnikum, případné zdravotní omezení či handicapy.

Poté vás navštíví sociální pracovnice, která udělá podrobný zápis o místě bydliště, způsobu bydlení a vaší rodině. Toto posouzení bude součástí vašeho spisu a nelze jej obejít.

Navazuje kolečko psychologických vyšetření, kterých se musí zúčastnit každý člen domácnosti, tudíž i děti. Tato vyšetření vás čekají nejméně tři, po podání žádosti, v průběhu posuzování a na konci.

Při posledním psychologickém vyšetření se také většinou dozvíte, zda jste prošli výběrovým řízením a jste tak vhodnou rodinou pro získání dítěte do pěstounské péče. Pokud ano, dostanete formální potvrzení o schválení.

Poté už zbývá jen čekat, až vám zavolají, že nový člen rodiny je připraven na přesun k vám.

Tím to nekončí

Dítě už máte doma a společně se sžíváte. Nejste na to však sami. Jste pod pravidelným dohledem sociální pracovnice, která s vámi udržuje kontakt a přichází na pravidelné návštěvy. Kontroluje pohodu dítěte i rodiny, stav domácnosti a pomáhá s řešením případných obtíží.

V případě, že toho máte nad hlavu, můžete si vyžádat odpočinek pro pěstouny, na který máte nárok čtrnáct dní v roce. Dítě je na tu dobu posláno na integrovaný pobyt či tábor, v případě, že je na to ještě moc malé, lze zajistit individuální hlídání jinou osobou.

Jako pěstouni máte také nárok na příspěvky. Měsíčně se vyplácí od 8000 až 30 000 Kč. Výše částky však závisí na typu pěstounské péče, počtu přijatých dětí a také jejich zdravotním stavu.

Díky, mami a tati

Nejdůležitější na tomto rozhodnutí je fakt, že poskytnete dítěti nový domov, rodinu, zázemí. Že mu pomůžete, aby byl jeho život snazší než dosud, dáte mu šanci ho prožít dobře a obklopíte ho láskou, kterou mu jeho vlastní rodina nedokáže dát. Ačkoli se celý proces schovává za hromadu papírů a právních postupů, jde především o to, abyste pomohli druhému.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat