Řešte efektivně vady řeči u dětí i dospělých

11.02.2021 | Děti a rodina

Vady řeči jsou zejména u dětí velmi rozšířené. Ačkoli slovní zásoba se rozvíjí celý náš život, řečové schopnosti se vyvíjí pouze v dětství. To může představovat problém pro dospělého člověka, kterému může být vada řeči překážkou v osobním i pracovním životě.

Vše se ale dá zvládnout za pomoci logopeda, domácího cvičení nebo i drobným chirurgickým zákrokem.

Není vada jako vada

Poruchy řeči rozdělujeme na funkční a organické. Za funkční poruchy většinou mohou jakékoli fyziologické odchylky v ústech člověka, například zkrácená podjazyková uzdička nebo špatně vyvinutá čelist. Mezi nejčastější projevy funkčních vad řeči patří především ráčkování.

Organické poruchy jsou komplikovanější, jelikož problém většinou souvisí se špatným rozvinutím řečového centra či neurologickými obtížemi. Lidé s organickou poruchou například koktají nebo zadrhávají. Odstranit tuto potíž je složitější, ale není to nemožné.  

První krok

Pokud jde o dítě, které šišlá, ráčkuje, má potíže s vyslovováním nebo jiný problém řeči, v první řadě je nevyhnutelná domácí péče. S dítětem často trénujte, čtěte, hrajte různé hry zaměřené na výslovnost a provádějte dechová cvičení. U předškolních dětí jsou tyto vady poměrně časté a s nástupem do školy a se správným tréninkem se tyto vady postupně upraví. Prvňáček už by s výslovností potíže mít neměl, pokud však obtíže přetrvávají, je na místě kontaktovat logopeda.

Toho je zapotřebí navštívit i v případě, že se jedná o léčbu dospělého člověka, který má na špatnou výslovnost již tak velký návyk, že s největší pravděpodobností řeč upravit sám, jen za pomoci domácích cvičení, nezvládne. Navíc své vady dospělí často ani nevnímají.

Jak vyšetření probíhá?

Nejdříve s lékařem absolvujete vstupní rozhovor, kdy se vás doptá na vývoj dítěte (nebo váš) a pokusí se dopátrat toho, kdy a za jakých okolností vada vznikla. Součástí vyšetření bývá orientační zkouška sluchu, dýchání, obratnosti při vyslovování, výslovnosti a slovní zásoby. Léčba pak většinou spočívá v opakování sporných slov, nahrazování špatně vyslovovaných hlásek jinými, například záměnou špatného r za t.

Nečekejte zázraky

Léčba řečových vad je velmi zdlouhavý proces, který může zabrat měsíce i roky, než dojde k nějakému výraznému zlepšení. Je nutné pečlivě dodržovat všechna doporučená cvičení a pravidelně docházet na kontroly, kde logoped zkontroluje, zda je provádíte správně, případně doporučí další postup.

Někdy je viníkem špatné výslovnosti anomálie v ústech člověka, například zkrácená podjazyková uzdička. Takovou vadu lze snadno a rychle odstranit drobným chirurgickým zákrokem a úprava špatné výslovnosti může být téměř okamžitá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:37
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat