Spaní s dítětem má své hranice

20.03.2021 | Děti a rodina

Spaní s kojenci je poměrně rozšířená záležitost. Maminka nemusí v noci vstávat z postele, když potřebuje nakojit, ona i dítě se lépe vyspí. Jenže když věk dítěte hraničí s povinnou školní docházkou a vy přesto spíte stále pohromadě, je na čase se zamyslet.

Rychlý návyk

Lze pochopit, že jste v poporodním období unavená a tak si zavedený domácí systém upravíte tak, aby byl co nejpohodlnější. Do toho se počítá i spaní s miminkem. Jenže děti si velice rychle vytvoří návyk, který lze později odbourat velmi špatně. Končí to tak, že se předškolní nebo dokonce i školní dítě krčí v posteli mezi rodiči a odmítá přijmout fakt, že hned vedle má vlastní pokojíček a postýlku. Pokusy o oddělené spaní končí pláčem a hysterickými záchvaty, tudíž se stále točíte v začarovaném kruhu.

Vztahy chladnou

V největším ohrožení je vztah mezi samotnými rodiči. I když dítě milujete sebevíc, je nutné věnovat určité úsilí pěstování vašeho vztahu. A tomu spaní v posteli, kdy vás rozděluje vlastní potomek, moc nepřispívá. O to hůř, že podobná situace často vyvrcholí odstěhováním jednoho rodiče, nejčastěji tatínka, do druhého pokoje. Tohle pro partnerský život není vůbec přínosné a může dojít k poměrně rychlému ochladnutí citů a následně k partnerským potížím.

Neodpočinete si

Děti se v noci budí, častěji se pohybují, bývají více neklidné. Přestože máte dojem, že vás to nijak neruší, podvědomě jste stále ve střehu. Každý pohyb vašeho dítěte, zamručení nebo hlasitý nádech vás vytrhuje z hlubokého spánku. Časem se můžete cítit vyčerpaní a ve stresu. Dítě se regeneruje mnohem snadněji, než dospělý a stačí mu kratší spánkové etapy, kdežto dospělý je odkázán na kvalitní a nepřerušovaný spánek, aby byl ráno skutečně odpočatý. S dítětem v posteli své šance na kvalitní odpočinek výrazně snižujete.

Součást vývoje

Musíte brát ohled také na vývoj dítěte, jehož přirozenou součástí je i samostatnost. Tím, že dítě nenaučíte, aby bylo samo ve své posteli, přestože je v bezpečí, mu stavíte velmi vratké základy pro budoucí život. Dítě může mít problém s integrací do kolektivu, problémy s učením, při kontaktu s cizími lidmi a v neposlední řadě také s dlouhodobějším odloučením, například při školním pobytovém zájezdu. To není pro dítě vůbec ničím přínosné.

Čas na změnu

Pokud byste rádi svého potomka přestěhovali do vlastního pokoje, udělejte to hned. Zaveďte rituál, který bude předcházet uložení do postýlky, například čtení pohádky, nechte mu rozsvícené světlo a otevřené dveře. Ačkoli děti ve své snaze dostat se zpět na „své“ místo mohou být poměrně vytrvalé, buďte neústupní. Stejně tak rychle, jak si dítě zvykne spát s vámi, si zvykne i na nové prostředí. Umí ale poměrně tvrdě dávat najevo nesouhlas mnohem déle.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:45
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:26

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat