Hudební vkus se fixuje ve věku mezi 8. a 10. narozeninami

Rodiče, učitelé a ostatní dospělí působící na vývoj dítěte mají jen dva roky na to, aby zásadně ovlivnili a definovali jeho hudební vkus. Odborníci z Yorku prokázali, že člověk si utváří hudební vkus nejvíce mezi osmým a desátým rokem života.

V tom věku už je psychika schopná ocenit poetiku textů a umnost hudební skladby, ale ještě není schopna cítit se trapně kvůli vkusu matek a otců.

Čas jen do puberty

Jakmile ale začnou působit na mozek pohlavní hormony a nastartuje se puberta, vliv rodičů na utváření vkusu už je minimální.

„Děti jsou velmi otevřené nové hudbě, což znamená, že rodiče hrají významnou roli v pouštění hudby dětem při utváření jejich hudebního vkusu. Nicméně zásadní úlohu hraje věk dítěte, nejúčinněji můžou rodiče působit na své děti v období mezi osmým a desátým rokem života, než začne puberta,“ tvrdí muzikolog doktor Hauke Egermann z University of York.

Čím víc žánrů, tím lépe

Podle něj by však rodiče neměli dítěti vnucovat svůj vyhraněný vkus, ale snažit se poskytnout mu maximální šíři různých stylů. Jedině tak lze totiž v dítěti budovat schopnost rozpoznat kvalitní hudební skladbu a text.

„Pouštění širokého spektra hudebních žánrů dětem v tomto kritickém obchodí vede k tomu, že dítě nebude úzce vyhraněno a bude schopno ocenit širší hudební spektrum v dospělosti. Výhodou širšího hudebního vkusu je schopnost lépe zvládat vlastní emoce, lépe se družit ve společnosti a snadněji navazovat vztahy s druhými, ale také lépe chápat odlišné typy kultur,“ dodává doktor Egermann.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat