Odplenkování krok za krokem

Máte doma děťátko ve věku jednoho roku a prostě už vás nebaví neustálé přebalování? Navíc, spotřeba plenek už dost zatěžuje váš rozpočet a dopad na ekologii vám také není lhostejný? Pojďte se podívat na tu nejvhodnější dobu. S několika triky se plenek zbavíte jednou provždy!

Už přemýšlíte, že sáhnete po nočníku? Rozhodně tento proces neuspěchejte. Dítě na nočník nepatří, pokud neumí samo sedět. I když daný věk pro nastartování výuky používání nočníku neexistuje, jako nejzazší doba se považuje věk kolem jednoho roku. V tomto období je močový měchýř dítěte o něco větší a ono si tak dokáže uvědomit svou potřebu.

Studie uvádí, že obvyklé věkové rozmezí dětí, které už jsou na nočník zralé, se pohybuje od 1,5 do 3 let věku. Ratolest však musí být vyzrálá především psychicky, a to je velice individuální. Pokud zjistíte, že se vám výuka vyměšování do nočníku nedaří, nechte to na dítěti. Ušetříte si tím spoustu námahy i nervů a dítě to jednou tak či tak zvládne samo. Nebo se vydejte cestou „opakování“.

Pravidelnost? Klíčová!

Zjistěte rozdíl mezi tím, kdy dítě zvládá sedět na nočníku a kdy ho používá k vyprázdnění. Může se totiž lehce stát, že začne chození na nočník zničehonic bojkotovat, protože ještě není schopné si vykonávání potřeby uvědomit. V tomto případě mu dopřejte delší čas a zbavte se přehnaných očekávání. Zpočátku zkoušejte juniora vysazovat na nočník po probuzení, pak i po obědě, postupně i před ukládáním ke spánku. Nebo zvolte režim po každém jídle, vždy ale v pravidelnou dobu. A co s tím vším má společného roční období?

Začátky doprovázené sluncem

Ideálním obdobím pro zahození plenky je jistě léto. Děti se učí napodobováním, proto nočník umístěte hned vedle vaší toalety. Vysvětlete ratolesti, k čemu slouží, a využijte názornou ukázku. K tomu vám stejně dobře poslouží panenka i jiný oblíbený mazlíček dítěte. Pokud se výsledek dostaví, nezapomeňte dítě náležitě pochválit.

Dobrou motivací může být i společně vytvořený kalendář se samolepkami, či drobná odměna za každý úspěch. V případě, že se dítě vzpírá nebo nechce sedět, nikdy na něj nekřičte a netrestejte ho, aby si k vyměšování na nočníku nevytvořilo trvalý negativní postoj. Buďte trpěliví a nesrovnávejte své dítě s ostatními. Jednou to prostě zvládne každý.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat