První krůčky vašeho děťátka. Chodítkem mu jen ublížíte

16.03.2019 | Děti a rodina

První krůčky vašeho dítěte jsou v jeho vývoji velice důležité. Je dobré mu v prvních cestách „po dvou“ trochu pomoci, ale neměli byste to přehánět. Jak mu můžete tohle období plné velkých změn usnadnit a co byste naopak neměli dělat nikdy?

Dejte mu čas

Děti začínají zkoušet první chůzi většinou v období kolem jednoho roku. Pokud s tím vaše ratolest stále otálí, rozhodně na něj netlačte. Samo si vybere vhodný čas a do puberty po čtyřech jistě lézt nebude. Mnoho maminek se nechá zviklat řečmi rodičů nebo kamarádek, že to nebo ono dítě ve věku toho vašeho už dávno chodilo. Každé dítě je však jiné a některé je připraveno dříve, druhé později. Nechte tomu volný průběh.

A je to tady!

Váš drobeček se konečně postavil a chystá se vykročit do světa? Je nejvyšší čas upravit byt tak, aby pro něj byl bezpečný. Rošt v postýlce máte jistě snížený od doby, kdy začalo vaše dítě sedět, ale pokud ne, udělejte to hned. Na ostré rohy nábytku nalepte gumové chrániče, odstraňte z dosahu a nízkých stolků a polic všechny snadno rozbitné předměty a také ubrusy ze stolů. Pokud se za něj dítě chytí, snadno jej na sebe strhne i s horkým čajem, který na něm stál. Tak na to pozor!

Pomáhejte, ale nepřehánějte

Největší chybou, kterou rodiče dělají, je vodění dětí za ruce. Jenže dítě se tak učí přenášet těžiště jinak, než je pro samostatnou chůzi potřebné. Nenaučíte ho držet rovnováhu a riskujete návyk na špatné postavení těla. Pokud už máte potřebu ho jakýmkoli způsobem jistit, dělejte to méně násilně a většinu pohybu nechávejte na něm. Pomoci mu můžete například srolovanými novinami nebo vařečkou, kterou před dítětem budete držet tak, aby se mohlo držet s pokrčenýma a předpaženýma rukama. Stejnou službu udělá i chodítko, které před sebou dítě může tlačit.

Jezdítka nekupujte

Zapomeňte na chodítka, do kterých se děti posadí. Jednak deformují kyčle, stlačují hrudník a žaludek, ale především nenaučí vaše dítě chodit. Dítě v něm nemá zapotřebí držet rovnováhu a odráží se pouze špičkami nohou, což vede ke zkracování šlach a následným potížím s vlastní chůzí. O rozbitých rozích a odřeném nábytku nemluvě.

Jak je to s botami?

Botičky na nohu dítěte patří ve chvíli, kdy začne chodit venku. Na chůzi doma je ideální bosá noha. Pokud nechcete dítě nechat chodit bosky, pořiďte mu protiskluzové měkké ponožky nebo capáčky s měkkou podrážkou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat