Může být bolest hlavy vašeho dítěte skutečnou migrénou?

„Mami, strašně mne bolí hlava!“ Už jste někdy právě tohle od svého dítěte slyšeli? Možná, že vaše ratolest trpí migrénami!

Většina z nás má s migrénami u dospělých osobní zkušenost. Věděli jste ale, že i děti mohou těmito nepříjemnými stavy trpět? Pravdou je, že migréna se neomezuje na věk, způsobuje oslabující útoky jak na dospělé, tak i naše nejmenší.

Jednání s dětskou migrénou

I dospělí mívají problém vyrovnat se s mírnou bolestí hlavy, která může trvat několik hodin. A teď si představte trvalejší a pulzující bolest, jenž může v extrémních případech trvat až týden. Jak to ustojíte? Pochopitelně, že velmi těžko. Migréna je obvykle doprovázená nevolností, zvracením, citlivostí na světlo a dalšími příznaky. Silný útok tak snadno může narušit každodenní rutinu a v extrémních případech vás přinutí vás zůstat doma, dokud symptomy nezmizí. A dítě je na tom ještě hůř. Může i to vaše být v ohrožení?

Za migrénami stojí dědičnost, takže pokud jste bolestí hlavy trpěli celý svůj život, je velmi pravděpodobné, že vaše dítě toto prokletí nemine. Studie ukazují, že téměř 70 procent ratolestí, kterým byla migréna diagnostikována, má v rodině minimálně jednoho blízkého člena, jež tímto stavem trpí. Ale výčitky stranou, chce to rychlý zásah.

Příznaky, na které si dávat pozor

Na rozdíl od horečky, při které dítě pociťuje zvýšenou tělesnou teplotu, se migréna může, tedy kromě bolestí hlavy, přihlásit o slovo právě nevolností a zvracením, ale také náhlou podrážděností. Pokud se tak stane, zůstaňte s dítětem v temné místnosti.

Časté spouštěče migrény

Migrény mohou být vyvolány faktory, jako je nevyvážená strava a nepravidelné stravovací návyky, spánková deprivace, stres, dehydratace i menstruace u dívek v pozdějším věku. Mezi efektivní léky přitom patří dlouhý spánek, nejlépe v oné temné místnosti, s chladným obkladem přes čelo nebo oči.

V případě, že to nepomůže, může váš dětský lékař navrhnout medikamenty na prevenci migrén, nebo běžné léky proti bolesti a nevolnosti. Možná vám taky doporučí nějaké relaxační techniky, jako je jóga, nebo další dechová cvičení, která pomohou vašemu dítěti relaxovat.

Vy v roli rodiče se zároveň se ujistěte, že jste neustále informováni o všem, co se děje v životě vašeho potomka. To vám pomůže preventivně reagovat na jeho stresové situace ve škole nebo doma. Také sledujte příznaky migrény, frekvenci a dobu trvání každého záchvatu. Lékař díky tomu lépe posoudí konkrétní zdravotní stav.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat