Jestli dítě bude jíst zeleninu, může matka ovlivnit už v těhotenství

Ženy, které se v těhotenství vyhýbají zelenině, zadělávají na zdravotní problémy svým dětem. Nejen proto, že zrovna v době vývoje plodu se ochuzují o podstatné živiny, ale také proto, že tím programují vztah dítěte k zelenině po porodu. Matky, které v těhotenství jedí hodně listové a košťálové zeleniny – mezi dětmi patří k nejméně oblíbeným – rodí děti, které už od útlého dětství tuto zeleninu neodmítají.

Listová a zelená zelenina – špenát, salát, zelí, brokolice či růžičková kapusta – patří k nejzdravějším druhům zeleniny. Bohužel jsou to druhy zeleniny nejméně oblíbené. A to především proto, že krom velkého množství na zdraví blahodárně působících látek obsahují také ty, které mnohým lidem nechutnají nebo chutnají příliš hořce a voní nelibě.

„Pokud matka konzumuje tuto zeleninu v době těhotenství, látky se placentou přenášejí k plodu a ten si na ně zvykne. Učiní dítě necitlivé vůči nim, takže po narození nemá dítě k těmto látkám odpor a zeleninu normálně konzumuje,“ tvrdí autoři z Francie.

Co s malým mlsnounem?

Občas se ale stane, že dítě nemá k zelenině pozitivní vztah, ať už se jí jeho maminka v těhotenství krmila po kilech nebo ne. Co s tím? Je jasné, že chcete, aby váš potomek jedl zdravě, jenže on je k vašim snahám tak nějak imunní. Vytáhnout budete muset nejspíš pár trumfů.

Zkuste třeba nabídnout dítku zeleninu ke svačině, nikoli jako součást hlavního jídla. Jen si představte sebe, jak hladoví sedáte k obědu a na talíři na vás čeká cosi, co jste nikdy neochutnali nebo co navíc nechutná podle vašich představ. Při svačině jsou děti mnohem ochotnější zkoušet nové věci. Jednoduše proto, že nejsou tak hladové a rozmrzelé.

A co takhle propašovat zeleninu do nějakého dětského oblíbeného jídla? Prakticky kamkoli se dá nějaká ta zdravá ingredience schovat (do těstovin, do bramborové kaše, do omáčky…). I když nebude v takovém případě hrát zelenina na talíři prim, bude přítomna a vaše dítko spořádá nějaké ty vitaminy, aniž by o tom vědělo. Mimochodem, i zeleninová polévka nebo rajská omáčka (z pravých rajčat, samozřejmě) se jako zelenina počítá. A ty mívají u dětí mnohem větší úspěch než zelenina v tradiční podobě.

Zatímco některé děti si pochutnají na křupavé čerstvé zelenině, jiné mohou dávat přednost spíše vařené, dušené či nakládané. Tak zkuste vypátrat, do které skupiny patří zrovna váš potomek. Nebojte, neochuzujete ho o nějaké extra důležité živiny, když zeleninu podusíte. Ano, vitamin C horko z velké části zahubí, ale většina důležitých látek zůstane zachována. A co víc, některé druhy zeleniny jsou dokonce povařené zdravější (včetně tradiční mrkve).







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pizza šneci

(2 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat