Projevy hyperaktivity u dětí pomohou zvládnout i esenciální oleje

Je vaše dítě aktivní až moc? Neustále posloucháte výtky paní učitelky, která už neví, jak ho ve škole přinutit k soustředění i spolupráci? Ovoňte svému pokladu pokojík esenciální levandulí nebo cedrovým dřevem!

Attention Deficit Hyperactivity Disorder, jinak též ADHD, je porucha pozornosti s hyperaktivitou, o níž je poslední dobou slyšet až podezřele často. Z aktuálních statistik vyplývá, že tento druh nesoustředěnosti i neschopnosti zaměřit se na určité vjemy se typicky vyskytuje u dětí v mladším školním věku. Rovněž je známo, že bývá třikrát častější u chlapců než u dívek. Také máte doma netrpělivého raracha, který často neví, co si s nevybitou energií počít? Pak pro vás mají odborníci pár zajímavých informací.

Léky nemusejí být jediným řešením

V letech 1999–2001 provedl americký lékař Terry S. Friedmann studii, v níž se zaměřil na aromaterapii jakožto možné a hlavně šetrné řešení zmíněné poruchy. Do svého průzkumu zahrnul několik desítek ratolestí ve věkovém rozmezí od 6 do 12 let. Hlavní roli v bádání hrály také esenciální oleje, konkrétně pak levandule, cedrové dřevo a vetiver, jenž se získává z rostliny vousatky draslavé. Všechny neposedné děti byly následně rozděleny do skupin. Každá z nich pak měla za úkol inhalovat určité aroma minimálně třikrát denně po dobu jednoho měsíce.

Pomoc v rytmu vůní přináší ovoce

Po uplynutí stanovené doby i analýze nashromážděných dat výše jmenovaný odborník došel k jednoznačnému názoru. Vonné oleje jsou při nepozornosti skutečně nesmírně nápomocné! Monitorovaní účastníci totiž vykazovali lepší vzorce chování, zatímco se ve škole mnohem více soustředili. Pokud se ptáte, který z uvedených voňavých prostředků si vedl nejlépe, na prvním místě se zcela bezkonkurenčně umístil vetiver. Druhou pozici obsadilo cedrové dřevo následované levandulí. Stále si nejste tak docela jistí, že prosté „nasávání“ vůně dokáže uklidnit i toho největšího rošťáka?

Když se inhaluje esenciální olej, jeho mikrokapičky se přenášejí do limbického systému mozku, což je část, která je zpracovatelským centrem emocí, rozumu a cítění. Tyto malé částice putují také do hypotalamu a plic, odkud se rozšíří do oběhového systému. Na základě svých poznatků se domnívám, že esenciální oleje mohou v jistých případech nahradit nebo doplnit léky předepisované na ADHD, neboť mají uklidňující účinky, přičemž pozitivně ovlivňují mozkové vlny,“ připouští Terry S. Friedmann. No vida, nikdy nepodceňujme sílu aromaterapie…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Lasagne

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat