Je vaše dítě stále nemocné? Pomůže jídlo, sport a čas

22.04.2019 | Děti a rodina

Jen ho vykurýrujete z rýmy, už zase kašle. Za týden ho vedete od lékaře s anginou a o měsíc později zas další viróza. Pokud je vaše dítě často nemocné, nejsou s tím spojeny jen obavy o jeho zdraví, ale také náš finanční příjem a pracovní postavení.

Je to běžné?

Máte obavy, že je vaše dítě nemocné až příliš často a ptáte se, zda je to normální? Pak vás musíme ujistit, že ano.

„U předškolních dětí je běžných až dvanáct infektů do roka, což v průměru vychází na jednu chorobu měsíčně. Když vezmeme v potaz, že několik dní trvá nástup nemoci, poté dalších několik dní akutní fáze a zhruba týden její doléčení, může být dítě nemocné zdánlivě pořád,“ říká dětská lékařka MUDr. Cejpová.

„Ačkoli je to běžné, není vhodné mávat nad tím rukou. Je třeba pomoci dítěti zlepšit imunitu, čehož lze dosáhnout kvalitní a zdravou stravou, pravidelným sportováním a pobytem venku, ale také s pomocí léků, které účinně podporují činnost organismu a imunitního systému. Situace se s nástupem do školy většinou rychle upraví. Starší děti bývají nemocné méně než ty, které navštěvují mateřskou školku,“ dodává.

Když mešká školu

Jak bylo řečeno, situace se s postupem věku a přechodem na základní školu nejčastěji sama upraví. Dítě si proděláním chorob ve školce vytvoří mnoho obranných látek a posílí imunitní systém. Ve škole, kde již nejsou s ostatními dětmi v tak těsném kontaktu, se situace s onemocněním výrazně zmírní. Jestliže ale stav neustále setrvává a dítě máte každou chvíli doma, kde se musí věnovat kromě léčby i dopisování školní látky a jejímu učení, měli byste zasáhnout.

Lékař by vám v takové situaci měl doporučit kompletní vyšetření, které pomůže odhalit příčinu opakujících se potíží. Nemusíte mít strach, že má vaše ratolest nějakou vážnou nemoc. Za stále se vracející nemoci mohou mnohdy i „obyčejné“ alergie, které se u pacientů projevují nejen kýcháním, slzením či ekzémy, ale také oslabením imunitního systému, který je pak náchylnější k chycení různých nemocí.

Jak podpořit zdraví svého dítěte?

Nejlepší obranou je útok a stejné je to i v případě nemocí. Podporujte zdraví dítěte dostatečným příjmem vitamnů, ale dejte přednost kvalitní stravě před tabletkami z lékárny. Ideální kombinací pro posílení imunity je sport a otužování, choďte tedy plavat. Domácnost udržujte v čistotě a dohlédněte na to, aby dítě dbalo na správnou osobní hygienu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat