Od prsu k lahvi: Jak zvládnout přechod na novou stravu

25.05.2019 | Děti a rodina

Kojení je jeden z nejintenzivnějších kontaktů, které maminka se svým děťátkem prožívá. Toto spojení, kdy jste tu jeden pro druhého a naplno vnímáte vaše miminko, je neopakovatelné a naprosto unikátní. Čas ale běží a brzo přijde doba, kdy děťátko povyroste, a vy se budete poohlížet po jiné výživě, kterou mu dopřejete a která bude pro jeho vývoj ta nejvhodnější.

Možná půjde vše hladce a miminko si na lahvičku rychle zvykne. Co když ale tento přechod není úplně bez „protestů“ vašeho miminka, které novou stravu odmítá? Máme pro vás tipy, jak si udělat tuto novou etapu vašich životů – jak vašeho, tak vašeho miminka – co nejpřirozenější.

Když miminko nespolupracuje

Držíte miminko v náručí a zkoušíte mu nabídnout lahvičku. Tento moment je jedním z prvních, kdy se vaše děťátko začíná osamostatňovat, a proto je naprosto nezapomenutelný. Jako první zoubek nebo první krůčky. Udělejte si ho tedy co nejpříjemnější a vnímejte potřeby svého miminka. Miminko může lahvičku zarputile odmítat. Není to neobvyklé. Ale čím to může být?

První chuť většiny dětí je chuť mateřského mléka. S tím zažijí pocit štěstí, který mají, když přijímají potravu a mají to spojené právě s touto nezaměnitelnou chutí. Pokud zkoušíte jedno mléko za druhým od různých značek, pak zadržte. To, že miminko mléko odmítá, může být tím, že děťátko není na chuť mléka zvyklé, a je možné že jen potřebuje čas. Chutě se během života vyvíjí, a některé z nich musí teprve objevit – nejvíce těchto změn přichází právě v kojeneckém a batolecím věku.

Chce to trpělivost

Pravidlo tedy zní, zkuste podávat miminku vybrané mléko alespoň týden, a nabídnout mu je alespoň 6 až 8krát. Pokud kojenecká mléka často střídáte, můžete dokonce miminku způsobit průjem, zácpu nebo nadýmání. Změnu kojeneckého mléka konzultujte s pediatrem, který vám dokáže poradit, jestli už je miminko na kojenecké mléko připravené. Zároveň vám pomůže konzultovat další postup, v případě, že se vyskytnou potíže (průjem, zvracení, vyrážka, aj.).

Usnadnit přechod na lahvičku můžete miminku také tím, že nejprve odstříkáte své mléko a zkusíte mu ho podávat z lahvičky. Zároveň je dobré dodržovat stejnou teplotu, na jakou je děťátko zvyklé. Některé děti dokonce odmítají pít mléko z lahve, protože postupně vychládá, proto je někdy dobré ho při krmení ohřívat. Můžete také zkusit jednoduchý trik – když kojíte, na chvíli mu místo prsu nabídněte lahvičku. Nejdřív ji možná bude žvýkat, ale poté by mělo začít sát.

Důležité maličkosti

Důležité je vyhradit si vhodnou chvíli, kdy začnete miminko na lahvičku učit. Dopřejte si klid, dost času a nikam nespěchejte, to děťátko vycítí. Miminko by se mělo cítit bezpečně a komfortně. Myslíte, že když miminko bude mít hlad, tak se rádo po lahvičce vrhne? Naopak! Miminko by nemělo cítit velký hlad, a nebýt nijak rozrušené. Pro děťátko je lepší, když je spokojené a klidné, a dokáže tak novou zkušenost lépe přijmout. Při krmení z láhve držte dítě za ruku a dotýkejte se ho. Můžete zkusit také chodit po bytě v pomalém tempu a při chůzi dítě hladit po zádech.

Zkuste dělat při podávání lahve vše jinak – kojíte-li za tmy, krmte v průběhu dne. Miminko zkuste krmit v jiné poloze, než je zvyklé. A jaká by byla jedna z největších změn? Kdyby se do krmení zapojil i tatínek! Pokud bude mimo zorné pole miminka, lahvičku od něj lépe přijme.

Na lahvičce záleží

Pokud začínáte s podáváním stravy z lahvičky, tak je dobré nejprve s ní dítě seznámit. Co je důležité, tak rozhodně děťátku lahvičku nenuťte, tím byste jen posílila jeho negativní zkušenost. A na co byste měla brát zřetel? Určitě zvolte vhodnou velikost dírky v dudlíku – aby se děťátko alespoň trochu namáhalo, a byl tak uspokojen jeho sací reflex. Tekutina by z lahvičky měla pouze odkapávat – asi 1 kapku za sekundu. Zároveň přizpůsobte velikost lahvičky věku děťátka – 125 ml pro novorozence a malá miminka, 250 ml pro starší děti a 330 ml pro batolata. Miminko by nemělo lokat vzduch nebo pěnu z mléka – což mu může způsobit bolesti bříška – proto lahvičku držte tak, aby byl dudlík stále plný mléka.

Nepodařilo se vám napoprvé děťátko na lahvičku naučit? Nezoufejte, to je naprosto normální a v pořádku. Dopřejte vašemu děťátku čas a obrňte se trpělivostí. Některé maminky čekaly na ten moment měsíce. Každé miminko je unikátní, a je potřeba k němu tak přistupovat. Tak si tento váš nový rituál zkuste užít a nestresujte se, brzo vás tato nová etapa bude oba bavit, a můžete se tak společně vrhnout do nových začátků a dobrodružství







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat