Problémy s učením nebo bolavá záda: Možná dítě nemá vhodný pracovní kout

09.06.2019 | Děti a rodina

Mnoho rodičů považuje vlastní studijní koutek pro jejich malého školáka za zbytečný luxus. Úkoly se přece mohou napsat i u stolu v kuchyni a není potřeba zahlcovat už tak malé pokoje dalšími kusy nábytku. Jenže tento nesprávný návyk může vést, kromě zdravotních potíží, k problémům s pozorností a soustředěním, jejichž následkem jsou špatné studijní výsledky.

V kuchyni ne!

Nejprve je důležité si říci, proč je psaní úkolů u kuchyňského stolu naprosto nevhodné. Jednoduše proto, že je příliš vysoký. Psaní u tak vysokého stolu nutí dítě zvedat ramena do nepřirozené pozice, a hlavu naopak vtahovat mezi ně, což může mát za následek nepříjemné bolesti krční páteře a zad. Do sešitu pak také hledí z velmi krátké vzdálenosti, což může být po několika minutách vyčerpávající a dítě ztrácí schopnost se soustředit.

Dalším problémem je nepřirozená pozice a úchop tužky. Ruka, která je už od ramene zvednutá výš, než je pro správný úchop třeba, nemůže ani správně psát. Děti pak často čelí nátlaku rodičů, že ošklivě píší, přestože ony se skutečně snaží. Návyku špatného úchopu, který si však přivlastní v důsledky psaní u příliš vysokého stolu, se pak těžce zbavují i u stolu vhodné výšky.

Jak by měl vypadat pracovní kout?

Tím nejzákladnějším prvkem je samozřejmě stůl. Nenechte se zlákat moderními výstřelky a pořiďte rovný, dostatečně velký a stabilní. Vyhněte se šikmým deskám, ty nejsou pro děti příliš vhodné, ačkoli jsou podobné výrobky často na děti cíleny. Ve školách píší na rovných lavicích a stejně jako tam, mají i doma rády vše při ruce. Na šikmé desky kromě sešitu nic moc nepoložíte, a navíc se na nich nepíše tak příjemně, jak by se na první pohled mohlo zdát. Výhodou je však stůl výškově nastavitelný. Výška stolu se odvíjí od velikosti dítěte. Deska by měla být vysoko zhruba na šířku dlaně položené pod prsa.

Další důležitou součástí studijního koutku je vhodná židle. Stejně jako stůl, měla by být i židle výškově nastavitelná, avšak vždy s oporou pro nohy! Je hezké, že lze židli vysunout do vysoké polohy, nohy dítěte ale nesmí viset ve vzduchu.

Pořiďte dítěti magnetickou nebo korkovou tabuli, na kterou si bude moci připevňovat vše potřebné od rozvrhu hodin, až po obrázky, které nakreslí.

Zútulněte ho

Pořiďte dítěti úložné boxy a závěsné organizéry, do kterých si bude moci ukládat školní a výtvarné pomůcky a nezapomeňte na odpadkový koš! Přidat můžete i pár hravých doplňků v pestrých barvách. Ve studijním koutku by se vaše dítě mělo cítit především dobře a mělo by se do něj rádo vracet.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat