I tatínkové trpí poporodní depresí. Častěji, než si myslíte

Emoce jako na houpačce, plačtivost, deprese, strach, únava a vyčerpání. První dny po narození vytouženého miminka nemusejí být tak růžové, jak si je mnohé maminky představují. A co víc, poporodní blues podle všeho zažívají i muži! Kolik jich je?

Hormonálními výkyvy, velký stres, nedostatek spánku, snaha o přizpůsobení se nové roli matky, obavy o život a zdraví potomka či zásah do stávajícího režimu. Poporodní deprese se obvykle objeví zhruba u 10 až 15 % prvorodiček, a to nejčastěji v období 6 až 12 týdnů po porodu. Výjimkou však není ani druhé těhotenství. Experti však varují. Tatínkové to taky nemají lehké!

Náročné období bez ohledu na pohlaví

Brandon Eddy, odborný asistent z programu párové a rodinné terapie na Nevadské univerzitě v Las Vegas, se s poporodní depresí setkal osobně, a to když jí u prvního dítěte trpěla jeho žena. V té době se partnerku všemi silami snažil podpořit, a tehdy ho napadlo, kolik tak asi mužů zažívá po boku svých žen podobné stavy.

Z tohoto důvodu poporodní depresi začal studovat, o čemž napsal článek, který v únoru roku 2019 vydal odborný časopis Journal of Family Issues. Text má titulek: „Zapomenutí otcové: Poporodní deprese u mužů“. Co se stalo, když se článek dostal do oběhu a přečetli si ho široká veřejnost?

Neboj, bude líp?

„Lidé mi říkali, že oceňují moji snahu toto téma otevřít,“ popisuje sám autor článku s tím, že i muži trpí poporodní depresí, která se projevuje výkyvy nálady, úzkostí, problémy se spánkem a všeobecným smutkem. „Mnozí muži si však neuvědomují, že se skutečně jedná o poporodní blues. Říkají si, že je to ryze ženský problém, nicméně studie jasně dokazují, že zhruba okolo deseti až pětadvaceti procent otců tři až šest měsíců po narození potomka reálně trpí,“ dál uvádí Brandon Eddy.

A pozor, statistiky také vypovídají o tom, že velká většina mužů podlehne splínům natolik, že utrpení rozšíří i na děti. Poporodní deprese zkrátka škodí nejen těm, kteří ji prožívají, ale také ovlivňuje vztahy s partnerem a potomky. „Muži, které po narození dítěte postihne deprese, potřebují vědět, že pocity, které mají, jsou skutečné a uznávané vědci. Pokud si s nimi neví rady, měli by se poradit s odborníkem,“ uzavírá Brandon Eddy, který tento problém rozhodně nezlehčuje. A co vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat