Jsou mateřské masáže pro nenarozené dítě bezpečné?

Mnoho masážních studií nabízí prenatální péči. Je takové hýčkání ze strany maséra, který musí vzít v potaz plod v břiše, bezpečné? Tohle jsou rizika!

Úleva od bolesti zad, zlepšení nálady, odplavení úzkostí, navození spánku. Mateřská masáž může zmírnit mnohé neduhy a bolesti v těhotenství, ale musí ji provádět certifikovaný odborník, který přihlédne ke specifickým potřebám matky i nenarozeného miminka. Platí však, že se okolo mateřských masáží obecně dělá zbytečné drama.

Choulostivé období

I když se říká, že někdy podobná břišní práce může vyústit v placentární oddělení od stěny dělohy během časného těhotenství, neexistují žádné vědecké důvody, že by se něco takového skutečně mohlo stát. Většina odborníků se domnívá, že důvod těchto mýtů vzniká z obav rodiček v prvním trimestru, kdy někteří lékaři nedoporučují jakékoli zásahy zvenčí, neboť potraty jsou častější během prvních dvanácti týdnů. Co se však týče druhého a třetího trimestru, tedy v rámci normálního, zdravého těhotenství, není se čeho obávat.

Vždy se vyplatí znát svůj stav

V případech preeklampsie, anamnézy potratu, předčasného porodu nebo hypertenze vyvolané těhotenstvím, je to však jiná písnička. Jakmile se gynekologovi něco nezdá, je mateřská masáž riskantní – a vždy by o ní lékař měl vědět. Pochopitelně, že žena o svém těhotenství ještě nemusí být obeznámena, což situaci trochu komplikuje.

V této souvislosti se sluší uvést, že obecně časný potrat může nastat do 13. týdne těhotenství. Projevuje se krvácením, případně bolestmi v podbřišku, které připomínají silnější menstruaci. V případě podezření na něco takového je vhodné ještě před návštěvou masážního salonu navštívit svého lékaře.

Jak to na masáži probíhá?

Prenatální masáž zahrnuje různé techniky a je zaměřena na jednoduché, vhodné pozice, během kterých těhotná žena leží kupříkladu na boku, přičemž může mít bříško vypodložené polštářem.

Mnoho terapeutů vyškolených v prenatální masáži se břichu gravidních žen vyhýbá úplně, a na zbytek těla používá velmi lehký tlak a pouze otevřené, měkké dlaně – upouští se kupříkladu od hnětení, takže ani vy nebuďte překvapené, že zatímco vám masér dříve dával do těla, teď je jemnější. Zkušení odborníci také dočasně přehlížejí specifické tlakové body, o kterých se předpokládá, že stimulují dělohu, celkově udržují masáž spíš v povrchní rovině a na křečové žíly používají speciální olej.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat