Na co se zaměřit, když vybíráte kolo pro své dítě

18.06.2019 | Děti a rodina

Jste vášnivými cyklisty, ale také rodiči malého nezbedníka? Pokud už se vám nevejde do dětské cyklosedačky nebo jednoduše touží po vlastním bicyklu, vybírejte pečlivě.

Mnohem více se zaměřte na drobné detaily než na celkový vzhled. Usnadní to nejen výběr toho správného kola, ale také urychlí schopnost dítěte samostatně brázdit cyklostezky.

Hmotnost

Co se týče dětských kol, je rozhodně lepší vybírat v nižší váhové kategorii. Kola s těžšími rámy jsou sice stabilnější, dítě má však problém s jízdou přes nerovnosti nebo do kopce a ovládání kola je pro ně celkově velice namáhavé. Z hlediska vyšší pořizovací ceny se dětská kola často nevyrábějí z odlehčených materiálů jako je hliník nebo titan. Dostupné jsou především rámy z oceli. Dobrým vodítkem může být pravidlo poloviny. Celková váha kola by neměla překročit polovinu tělesné váhy dítěte.

Správná velikost

Nesnažte se kupovat kolo takzvaně „do foroty“. Vybírejte vždy takové, aby svými rozměry odpovídalo proporcím vašeho dítěte. Nejběžnější jsou kola velikosti 12“, 16“, 20“ a 24“. Lze pořídit také velikosti doplňkové 14“ a 18“, které jsou vhodné pro děti, které jsou na 12 a 18palcové rámy již velké, ale na kole ještě jezdit neumějí. Velikost rámu se odvíjí od výšky dítěte. Každý výrobce vám poskytne tabulku, která vám s řešením tohoto problému rychle pomůže. Důležité je, aby dítě pohodlně dosáhlo nohama na zem.

Nastavení sedátka

Ideální je, pokud má kolo možnost nastavení nejen sedla, ale také řídítek. Každé dítě je jiné, a i když se výrobci snaží, nedokážou vyrobit kolo, které by pasovalo všem. Nastavení sedla kličkou, která se povolí bez nutnosti použít další nářadí, je ideální. Nastavení řídítek je vhodné z hlediska lepšího držení rovnováhy. Dítě, které se musí na kole příliš předklánět, bude mít s držením rovnováhy zpočátku problém. Je tedy lepší řídítka natočit k dítěti blíž.

Brzdy

Brzdový systém je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou byste se měli zaměřit. Naučit dítě šlapat na kole a samostatně jet je jedna věc, ale naučit ho také včas a správně zabrzdit se může v případě špatné volby projevit jako skutečný problém. Nejmenší velikosti kol mají brzdový systém řešený především protisměrnou šlapací brzdou. U větších velikostí se už ale podobnému mechanismu vyvarujte. Pro dítě je vhodnější, když se naučí používat páčky na řídítkách. Vědí to už i výrobci, tudíž nabízejí modely se speciálně tvarovanými brzdovými páčkami, které jsou navržené pro malé ručičky s krátkými prsty. Také nevyžadují tolik síly, aby dítě pohodlně zabrzdilo.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat