S kamarády pod stan nebo do tělocvičny. Jak vybrat dětský tábor

13.06.2019 | Děti a rodina

Pokud zvažujete, že své dítko v létě zabavíte na táboře (ať už na tom velkém nebo příměstském), je nejvyšší čas se rozhodnout. Pomůžeme vám vybrat tábor, kde bude vašemu potomkovi skutečně dobře.

Ráno na tábor, večer domů

Pokud se vaše dítko ještě necítí na velký letní tábor, dobrým řešením bude příměstský tábor, kam ho ráno dovezete, užije si zábavný program, ale večer bude usínat ve své postýlce. V posledních letech patří k nejoblíbenějším příměstské sportovní kempy, kde se vyřádí děti, které mají energie nazbyt, i ty, které naopak potřebují rozhýbat tělo strnulé sezením u počítače. Abyste je však svěřili do skutečně dobrých rukou, zjistěte si předem pár důležitých věcí.

„Především to, jaké má organizátor sportovního kempu zkušenosti s pořádáním podobných aktivit. Pokud je totiž nerealizuje pravidelně několikátou sezonu nebo se sportování s dětmi nevěnuje během roku, nejspíš nebude mít dostatek zkušeností,“ upozorňuje Kristýna Přibylová, autorka dětských tělocvičen, která pořádá v Praze již tradiční sportovní příměstské kempy.

Podle ní je také pro dobrou výuku nutné kvalitní sportovní vybavení v perfektním technickém stavu.

„Pokud organizátor nic takového nemá, je otázkou, jak kvalitní pak budou samotné kurzy. Důležité je i potřebné zázemí. Jinak se může stát, že dítko, natěšené na olympiádu v přírodě, stráví při špatném počasí odpoledne pod střechou místní restaurace,“ upozorňuje Kristýna Přibylová a připomíná další zásady, které je třeba ohlídat.

Na co se zaměřit

„Než své dítě svěříte organizátorům, neváhejte si prověřit odbornost lektorů. Zeptejte se jich na používanou metodiku, abyste měli jistotu, že se vaše dítko bude nejen bavit, ale také se něčemu naučí. Vždy se ptejte na znalost první pomoci. Nikdo nechce malovat čerty na zeď, ale musíte mít jistotu, že lektoři budou vědět, jak případnou situaci řešit.“

Zajímejte se i o to, jak je postaráno o stravování a pitný režim, co dostane vaše dítě ke svačině apod. I zde platí přímá úměrnost – kvalitní servis s sebou nese i kvalitní stravu.

A v neposlední řadě myslete také na storno a náhrady. „Zákon schválnosti bohužel funguje a děti často jako naschvál onemocní, když si něco naplánujete. Abyste nepřišli o celou vynaloženou částku, měly by být storno podmínky nastavené tak, abyste měli možnost si za uhrazené peníze alespoň vybrat náhradní termín nebo aktivitu. Solidní organizátoři to tak dělají,“ dodává Kristýna Přibylová.

Vybíráme letní tábor

Je vaše dítko zralé na samostatný pobyt a vybíráte letní tábor? Zde je několik ověřených tipů čtyřnásobné maminky a zakladatelky dětského klubu Štěpánky Štrougalové, jak jej vybrat i jak se na něj připravit.

Tábor pečlivě vybírejte spolu s dítětem. Soustřeďte se na jeho zájmy a zaměření tábora. A zkontrolujte si i téma celotáborové hry. O kvalitě tábora vám hodně napoví i délka jeho existence a reference, nejlepší je samozřejmě šeptanda a doporučení od kamarádů. Většina táborů již zveřejňuje fotografie i videa, má internetové stránky – ukažte dítěti na internetu prostor, kde bude tábor probíhat.

Vyprávějte si o táboře, podělte se o vlastní zkušenosti a vtipné zážitky, udělejte maximum pro to, aby se dítě těšilo. Před táborem určitě vyzkoušejte, aby dítě spalo u kamaráda nebo u babičky. Usnadněte mu odjezd a loučení, třeba dárkem, který smí rozbalit až po odjezdu autobusu.

V časovém předstihu napište na tábor pohledy, ať už pozdravy od vás na dítě čekají. Vždy je lepší vyrazit na první tábor se sourozencem nebo s kamarádem. Nezapomeňte přibalit plyšáka nebo oblíbenou hračku. Mobil naopak nechte doma, pomůže to především vám, rodičům.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

20 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:54
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat