Dudlík pro miminko: Nejprve zvažte všechna pro a proti

Dudlíky jsou skvělými služebníky, ale když se stanou pány, nastane problém. Nebo snad ne? Co všechno život se šidítkem přináší? Tohle jsou pro a proti jeho používání!

Šidítka jsou v podstatě gumové náhrady prsu různých barev a tvarů. Část, kterou má miminko v ústech, bývá vyrobena z latexu či silikonu a zbytek z plastu. Během dudlání dítko využívá sací reflex, se kterým se narodí, podobně jako při příjmu potravy. Stejně jako kojení, jenž rozděluje maminky na několik táborů, i tato pomůcka je v oblasti mateřství docela kontroverzní záležitostí.

Zatímco některé ženy na něj nedají dopustit a nepohnou se bez něj s děťátkem ani na krok, jiné o něm nechtějí ani slyšet. Pokud se právě v této chvíli rozhodujete, zda dát své ratolesti dudlík, nebo ne, pečlivě zhodnoťte všechny jeho klady a zápory.

Výhody dudlíku

  • Uklidní. Šidítka přispívají ke zklidnění rozrušeného miminka. Pokud není hladové, může „dudlání“ miminko i uspat.
  • Ochrání prs. Některá plně kojená miminka tráví přisátá na mámině prsu během dne velmi mnoho času. To může ovlivnit i zdraví prsů, nehledě na bolestivé stavy. Když děťátko z prsu nepapá a jen ho „žužlá“ pro uklidnění, bude jistě rádo tuto aktivitu praktikovat i s dudlíkem.
  • Slouží jako rozptýlení. Zejména při stresujících situacích pro dítě, jimž se nejde vyhnout. Příkladem je například očkování.
  • Pomáhá „predčasňátkům“. Miminka narozená před 32. týdnem těhotenství mohou být ochuzena o přirozený sací reflex, s nímž se rodí vyspělá miminka donošená do konce těhotenství. Studie ukázaly, že předčasně narozeným dětem, které znají dudlík a používají ho, dokáže tato „drobnost“ zlepšit následnou schopnost přijímat potravu a dokonce i rozjet kojení.
  • Snižuje riziko náhlého úmrtí. Syndrom náhlého úmrtí novorozenců děsí každého čerstvého rodiče. Podle amerických studií riziko jeho vzniku snižuje právě dudlík.
  • Pomocník při cestování. Změnou tlaku v letadle při vzletu a přistávání zpravidla zaléhají uši, což bývá velmi bolestivé - a dětičky to mohou prožívat mnohem hůře, než dospělí. V případě, že nemůžete kojit a nemáte u sebe ani láhev s pitím, pomůže právě dudlání.

Nevýhody dudlíku

  • Problémy s kojením. Toto je snad největší důvod, pro který mnoho kojících maminek dudlíky odmítá. Některé děti, které jsou citlivější na matčin prs, bývají po vyzkoušení dudlíku zmatené, což může vést až k problémům s kojením či k celkové nervozitě miminka. Každé dítě je však jiné a ve většině případů dudlík neudělá vůbec nic. Jelikož jde o jiný tvar i texturu, než je ženský prs, mimča to většinou dokáží rozlišovat.
  • Vznik závislosti a těžké odnaučování. Záporem dudlíků je také to, že si na něm většina dětí vytvoří závislost. Tak může dojít k nepříjemným situacím, kdy bez šidítka svou ratolest nebudete schopni utišit. Opět je to však individuální, hodně dětiček si s ním pouze pohraje, a když ho mají dost, vyplivnou jej. Problém však nastává následným odnaučováním ve vyšším věku.
  • Potenciální zdravotní těžkosti. Některé studie prokazují spojení mezi dudlíkem a některými zdravotními potížemi. Vaše dítě mohou (ale nemusí) kvůli jeho používání potrápit afty, ušní infekce, zubní kazy či vyšší hmotnost v pozdějším věku.

Dudlíkové dilema

Možná jste po přečtení výčtu pozitiv a negativ zůstali v rozpacích. Je tedy dudlík pro vaše děťátko to pravé? Odpovědět si musí každá maminka sama. Mějte na paměti, že to, co sedí miminku vaší blízké přítelkyně, nemusí být vhodné i pro vaše klubíčko štěstí. Proto zvažte všechna pro a proti a především poslouchejte svůj mateřský instinkt.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:36
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat