Nejčastější potíže, které trápí naše nejmenší

26.07.2019 | Děti a rodina

Miminko přichází na svět z bezpečí mámina bříška, ve kterém dosud dostávalo vše potřebné a bylo chráněno od potíží, se kterými se po narození musí potýkat. Se změnou prostředí a následně dalším vývojem přicházejí starosti, kterým se nevyhne nejspíš žádný malý tvoreček. A maminky s tatínky? Nejspíš všichni by mohli vyprávět. Jaké nejčastější potíže mohou vaše miminko postihnout?

Koliky

Bolest bříška je snad nejčastější potíží, se kterou se rodiče u svých miminek setkávají. Miminko se kroutí v křečích, pláče a často se dožaduje kojení. Právě nabídnutí prsu nebo lahvičky s mlékem sice na moment miminko zabaví a odvede jeho pozornost od bolesti, křeče způsobené plynatostí se však rychle vrací a přicházejí s větší intenzitou. Celé je to pak jeden velký začarovaný kruh.

Naštěstí se v oblasti medicíny myslí už i na dětské „prdíky“ a jsou tedy k dostání nejrůznější čaje a kapičky, které děťátku uleví. Vhodné je podávání čajů z fenyklu či s kmínem. Miminku ulevíte i masírováním bříška po směru hodinových ručiček.

První zoubky

Jen co se začne miminko více pohybovat a odeznějí koliky, přichází na řadu prořezávání prvních zoubků. Ty mohou miminko potrápit dosti podobně, o probdělých nocích rodičů ani nemluvě.

S prořezáváním zubů může být také spojen průjem a horečka. Dítě odmítá jíst, naopak se dožaduje lahve s nápojem, strká si ručičky do pusinky, sliní a také často pláče. Ulevit mu můžete chladivými kousátky nebo znecitlivujícími gely, které koupíte v lékárně.

Moučnivka

Moučnivka neboli orální kandidóza je plísňové onemocnění, které postihuje nejčastěji děti do jednoho roku a vzniká přemnožením kvasinek. Moučnivka se projeví jako bílý, až nažloutlý povlak jazyka, v horším případě se šíří i do ostatních částí ústní dutiny a bolí podobně jako afty.

Pokud výskyt moučnivky u vašeho miminka zaznamenáte, je vhodné podávat laktobacily. Kvasinky totiž napadají i trávicí trakt. Dříve se doporučovalo potírání genciánovou violetí, v současné době se ale vypořádání s chorobou nechává na imunitním systému dítěte.

Vyrážka

Pokud na tělíčku vašeho miminka najdete nějakou vyrážku, nemusíte se hned děsit. Kůže miminek je citlivá a může jít o pouhou reakci na prací prášek nebo mýdlo. Pokud ale tyto věci vyřadíte a vyrážka nezmizí, zajděte s miminkem k lékaři.

Reflux

Reflux je samovolný návrat obsahu žaludku zpět do jícnu. V rodičovské hantýrce by se nazval „ublinkáváním“. Jestliže dítě „ublinkává“ jednou za čas, nic se neděje. Pokud je ale situace častá, děje se po každém nakrmení nebo dítě zvrací proudem, navštivte lékaře, který vám dá doporučení k odbornému vyšetření. Přestože vás to může děsit, není to nic výjimečného a s postupem vývinu se situace většinou sama upraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:40
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:00
20 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat