Předčasně narozené děti mají v dospělosti větší problémy najít si partnera

Rodiče předčasně narozených dětí by se měli aktivně zapojit do jejich sociálního života. Mohou tím významně zvýšit šanci, že se od tohoto potomka dočkají vnoučat. Lidé narození před sedmatřicátým týdnem života totiž mají problémy s utvářením přátelství a společenských kontaktů o osmadvacet procent častěji končí samotářsky bez partnera a rodiny.

Vyplývá to ze srovnání života 4,4 milionu dospělých. Jedinci, kteří se narodili před sedmatřicátým rokem života, o osmadvacet procent častěji selhávali při hledání partnera. A o dvaadvacet procent méně často se stanou rodiči. Podle autorů je to především tím, že jsou většinou příliš plaší a bojácní, takže mají problém fungovat ve společnosti stejně jako jejich odvážnější vrstevníci.

„Protože předčasně narozené děti mají tendenci být bojácné a plaché, jejich podporou při utváření přátelství a snahou integrovat je do skupiny vrstevníků jim mohou rodiče pomoci najít romantické partnery, mít sexuální vztahy a stát se rodiči. Všechno tohle u těchto lidí zvyšuje celkovou životní pohodu,“ tvrdí profesor Dieter Wolke z University of Warwick.

Pozor na chemii

Určit jedinou příčinu, která stojí za předčasným porodem, je mnohdy prakticky nemožné. A tak vědci přinášejí a další a další poznatky, co všechno riziko, že těhotná žena porodí výrazně před termínem, zvyšuje. Například o bisfenolu A to se už více než dvě desetiletí ví, že narušuje hormonální systém člověka. Látka přidávaná do plastů kvůli pružnosti a pevnosti má také prokazatelně rovněž karcinogenní účinky. Podle vědců z Harvardovy univerzity navíc šestkrát zvyšuje riziko porodu nedonošeného dítěte.

Podle jejich výzkumu bisfenol A, který je přítomen mnohdy také v obalech na vodu a potraviny, ovlivňuje ženu negativně ještě před těhotenstvím. Ženy, které mají vyšší hladinu bisfenolu A v krvi, šestkrát častěji rodí dítě předčasně. Tyto děti mívají častěji vážné vývojové vady a s tím související celoživotní postižení a choroby.

„Lidé jsou vystaveni těmto látkám všude, jsou v obalech na potraviny, v běžných výrobcích denní potřeby, lékařských pomůckách, plastových lahvích na vodu a v tiskové barvě na účtenkách z pokladny,“ tvrdí profesorka Jennifer Yland z Harvardovy univerzity s tím, že vyhnout se těmto látkám je dnes téměř nemožné.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

88 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
140 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat