Proč byste měla darovat mateřské mléko

Mateřské mléko rozhodně není samozřejmostí. Ne všechny ženy jej mají dostatek. Patříte k těm šťastnějším, které ho mohou rozdávat? Podělte se o něj, děti ho potřebují! Které a proč?

Ten, kdo si vymyslel termín „neplačte nad rozlitým mlékem“, nikdy nevylil láhev drahocenného mateřského mléka, které bylo odčerpáno z unavených, oteklých prsou ve tři hodiny ráno. Každá maminka, která se kdy potýkala s nedostatkem mateřského mléka, ví, kolik práce stojí za pár kapkami této životadárné tekutiny. Lidské mléko, které obsahuje dokonalou kombinaci kalorií a výživy, je možná nejkouzelnějším „nápojem“ na světě. Ostatně, je plné protilátek, tuků a bílkovin, které pomáhají v boji proti infekci a s rozvojem mozkových funkcí u dětí.

Bohužel ne všechny maminky jsou mléko schopny produkovat. Na druhou stranu ty, které jej mají dostatek, mléko darují. Tedy aspoň některé z nich. Podle českých statistik mléčné banky zřízené při porodnicích nemají mléka dostatek, z čehož vyplývá, že matky o dárcovství zájem příliš nejeví. A to je velká škoda. Pokud i vy zvažujete, že mléko „postoupíte dál“, měly byste vědět, jak a čím svému okolí prospějete.

Děti, které nejvíce těží z darovaného mateřského mléka

Předčasně narozené děti jsou ty nejzranitelnější. Všechny jejich systémy totiž nejsou plně rozvinuty. Taková miminka jsou ohrožená infekcí a potřebují imunitní posilovací vlastnosti mateřského mléka. Ovšem nejsou jediné. Dárcovství je užitečné i pro děti s diabetickými maminkami.

Ty často mají potíže s ovládáním vlastní krve, pokud jejich matka nemůže produkovat mléko tak rychle, jak ho potřebují. Mateřské mléko však není nápomocné jen pro obranyschopnost nebo při krocení cukrovky. Těží z něj i rodiče osvojených a adoptovaných dětí, které nemají k přirozené dětské výživě přístup, nebo jsou proti umělým náhražkám.

Z těchto důvodů by každá žena, která má mléka nadbytek, měla uvažovat o dárcovství vůči mléčné bance, jejíž provoz je, jen tak mimochodem, nákladný. A které faktory vedou k tomu, že banka mléko nepřijme? V případě, že je žena kuřačka, denně pije alkohol, užívá některé léky nebo nelegální drogy, mateřské mléko se nepřijímá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat