Dávejte dětem arašídy už ve čtyřech měsících. Předejdete tím smrtelné alergii

Kanadští alergologové opět prokázali, že v prevenci smrtelných alergií na ořechy a arašídy se nesmí dítě před těmito potravinami co nejdéle chránit, ale naopak být co nejdříve těmto potravinám vystaveno. Podle kanadských vědců je ideální, aby arašídy dítě dostalo ve čtyřech měsících. Stačí dva gramy arašídového másla třikrát týdně podávat kojenci do úst. Riziko rozvoje vážné alergie se tím sníží o osmdesát procent.

Děti bez ekzémů či s mírným ekzémem mohou být vystaveny arašídovému máslu bez obav. Ostatní by měly být testovány touto potravinou pod dohledem odborníka.

„Kojenci s vysokým rizikem rozvoje alergie na arašídy, třeba ty s vážnou formou ekzému, alergické na vajíčka, či při kombinaci obou těchto stavů, by měli být předtím vyšetřeni odborníkem, než se u nich arašídové máslo vyzkouší,“ radí kanadští vědci.

„Rodiny s alergií na arašídy žijí ve strachu z život ohrožujícího anafylaktického šoku, ale u velmi malých dětí je to vzácné. Jejich alergie je většinou velmi mírná, jen pár malých puchýř.ků kolem úst. Pak byste měli být opatrní,“ dodává spoluautor výzkumu doktor George du Toit z Dětské nemocnice Evelina v Londýně.

Nejen pro děti

Patříte k těm šťastným, kteří alergií na arašídy netrpí? Pak existuje spousta důvodů, proč si tuto dobrotu dopřát co nejčastěji, samozřejmě nikoli v pražené a solené formě, ale třeba jako stále oblíbenější arašídové máslo.

Arašídové máslo obsahuje vysoké množství bílkovin (25 až 30 gramů na 100 gramů). Proteiny neboli bílkoviny tělo potřebuje na opravu a produkci buněk. Množství tuků obsažených v arašídovém másle je navíc téměř stejné jako obsah tuků v olivovém oleji. Obsahuje jak polynenasycené tuky, tak mononenasycené tuky. Nenasycené tuky v arašídovém másle pomáhají snižovat hladinu špatného cholesterolu a podporují cirkulaci dobrého cholesterolu.

Arašídové máslo obsahuje mnoho vitaminů, které jsou potřebné pro správné fungování organismu. Obsažený vitamin A je užitečný pro zrak, zatímco vitamin C pomáhá posilovat imunitní systém. V poslední řadě přítomný vitamin E naše tělo potřebuje k rozpuštění komplexních struktur mastných kyselin. Arašídové máslo je také dobrým zdrojem minerálu hořčíku. Ten hraje klíčovou roli ve vývoji svalů, kostí a posílení imunity v těle. Hořčík také pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a krevní tlak. Jeho přítomnost v našem těle pomáhá při více než 300 biochemických reakcích.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat