Bakterie z farem chrání děti před astmatem

Děti z venkova, a především ty žijící na farmách či s hospodářskými zvířaty jen zřídka onemocní astmatem. Podle finských vědců je totiž před touto chorobou chrání bakterie, které žijí v půdě a hnoji farmářských zvířat. Děti, které tak přijdou do kontaktu s hlínou a nečistotami na farmě, se imunizují proti rozvoji astmatu. Chráněny jsou také venkovské děti z domácností, v nichž se chodí v botách domů.

Pokud se v domácnosti vyskytují bakterie, které žijí v půdě na farmách a venkovských zahradách, pak je dítě často chráněno před astmatem.

Čím víc špíny, tím zdravější?

Mikrobiologové z Národního institutu zdraví ve Finsku vyšetřili čtrnáct set domácností ve Finsku a Německu. Odebírali vzorky bakterií v interiéru a sledovali, zda mají děti žijící v těchto domácnostech astma.

Čím více „venkovních“ a půdních bakterií bylo v domácnosti, tím zdravější byly děti v ní žijící a tím vzácněji onemocněly astmatem. Naopak čím „čistší“ a sterilnější byla domácnost, tím chatrnější zdraví dítě mělo.

Nástrahy na jedináčky

„Je zajímavé, jak interiérový mikrobiom chrání před rozvojem astmatu… a platí to především při vysoké koncentraci bakterií, které pocházejí z venkovního prostředí a jsou užitečné či neškodné pro zdraví,“ tvrdí profesor Juha Pekkanen v rozhovoru pro deník The Mail.

Více chráněny před astmatem jsou také děti, které mají více sourozenců. A to zřejmě proto, že malé děti mezi sebou intenzivně komunikují a sahají si vzájemně „špinavýma“ rukama do úst. Tím se imunizují. Jedináčci v péči dospělých jsou většinou úzkostně chráněni před „nebezpečnými“ bakteriemi. Rodiče jim však ve skutečnosti touto ochranou ubližují.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat