Studenti spící méně než sedm hodin mají o padesát procent horší prospěch

Moderní technologie narušují spánkovou hygienu u řady lidí dneška, bohužel nejvíc u dospívajících. Ti přitom nejvíce doplácejí na nedostatečně dlouhý a přerušovaný spánek. Především proto, že jejich nervová soustava není plně vyvinutá a potřebuje denně více než sedm hodin spánku. Vědci z Massachusetts teď prokázali, že studenti spící méně než sedm hodin denně mají o padesát procent horší studijní výsledky. Spánek je podle výzkumu daleko podstatnější pro prospěch než pravidelné cvičení a sport.

Ale i studenti, kteří spí sedm a více hodin denně, ale jdou do postele až po půlnoci, mají stále horší prospěch než ti, kteří usínají před půlnocí.

Čas na regeneraci

To je způsobeno tím, že tělo neregeneruje v době, kdy jeho biologické hodiny mají dávno období klidu. Nerespektování těchto biologických rytmů vede k tomu, že i když člověk spí dlouho, pakliže usíná až po půlnoci, jeho tělo už není schopno plně všechny procesy dohnat.

Spánek versus fyzička

Největším překvapením výzkumu je, že na studijní výsledky nemá vliv fyzická kondice tolik jako spánek. Jinými slovy studenti, kteří dostatečně nespí, mají horší výsledky, i když jsou sportovci a mají tělo ve skvělé fyzické kondici.

„Zjistili jsme, že neexistuje žádný vztah mezi školními výsledky a fyzickou kondicí, což musím přiznat, bylo velkým zklamáním, protože jsem věřil, a stále věřím, že cvičení má obrovský pozitivní vliv na kognitivní funkce,“ uvedl profesor Jeffrey Grossman z Massachusetts Institute of Technology.

Ačkoli cvičení – vědecky prokazatelně – působí pozitivně na kognitivní funkce, u mladých lidí nepřeváží blahodárné a nezbytné účinky spánku.

Kvalitní spánek je nejpodstatnějším pilířem zdraví. Ale v případě dětí, dospívajících a mladých dospělých platí, že je ještě podstatnější než pravidelné cvičení a vyvážená strava. Ačkoli ty jsou dalšími nezbytnými pilíři fyzického a mentálního zdraví.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat