Nadváha a obezita u teenagerů souvisí s nižší inteligencí

Neurologové z Vermontu tvrdí, že mezi množstvím tuku na těle žáků a studentů a jejich výsledky ve škole existuje negativní vztah. Čím více tuků a čím vyšší BMI teenager má, tím horší má výsledky v testech inteligence. Souhlasí to se závěry jiných výzkumů z minulých let, v nichž vyšlo najevo, že nejvíce fyzicky aktivní žáci a studenti, kteří se pravidelně pohybují a mají normální tělesnou hmotnost, mají v průměru vyšší IQ a lepší studijní výsledky.

Autoři mají neurologické důkazy o vztahu obezity a snížené inteligence. Zjistili totiž, že obézní teenageři mají méně neuronů v centrech paměti a rozhodování. Není ale jisté, co je příčinou čeho.

Je možné, že nedostatečně vyvinutá centra v mozku vedou mladé lidi k přejídání a obezitě. I to, že obezita poškozuje mozek a omezuje vývoj těchto center. Studie to však opačnou kauzalitu neprokázala.

„Tyto objevy naznačují, že BMI souvisí se změnou ve vývoji předčelní kůry v mozku a zhoršením výkonových funkcí v mozku. Deficit v pracovní paměti může přispět k horšímu rozhodování při stravování. Jakmile k tomu dojde, tento vztah se může vzájemně posilovat a přispívat k dalším zdravotním problémům, které přetrvají do vysokého věku,“ uvedla jedna z autorek doktorka Jennifer Laurent z University of Vermont.

A jak své děti můžete motivovat?

Technologie mohou pomoci

Nainstalujte dětem do mobilu aplikaci na počítání kilometrů. I takto jednoduchá aplikace může vytvářet dětem určitou výzvu a touhu splnit každodenní cíl. Nejde jen o to, že aplikace přehledně spočítá ušlou vzdálenost nebo spálené kalorie. Děti si mohou zábavu najít v tom, že budou soutěžit, kdo za den ujde víc kilometrů. Aplikace efektivně poslouží právě teenagerů a starších dětí. Co myslíte? Kdo z vaší rodiny za den nachodí nejvíce?

Co tě baví?

Nesnažte se nutit svoje potomky do sportu, který je nebaví. Nejprve si s nimi o tom promluvte a zaměřte se naopak na to, co je zajímá a co by samy chtěly ve svém volném čase dělat. Klidně je nechte, ať si vyzkoušejí více aktivit a potom se rozhodnou, které se chtějí věnovat. Pokud se bude dítě věnovat pohybu, který ho baví, stane se z aktivního života návyk a zcela přirozená věc.

Příklady táhnou...

Děti většinou nevědomky přejímají chování svých rodičů. Pokud vás tedy vidí lenošit u televize značnou část dne, nemůžete se divit jejich minimálním zájmem o aktivní pohyb. Nepochopí totiž, proč zrovna ony by se měly hýbat.

Pohyb je zábava, ne trest

Vytvořte u dětí spojení fyzické aktivity s pozitivními zážitky a emocemi. Nesnažte se děti nutit do fyzické aktivity za každou cenu. Pokud například venku mrzne, vymyslete aktivitu, kterou můžete provádět doma. Když je venku naopak tropické počasí, jděte se zchladit někam k bazénu. Vytvářejte tak u dětí přirozený vztah k pohybu, ze kterého budou mít radost.

Investice do dospělosti

Je vědecky prokázáno, že pokud si vytvoříte k pohybu pozitivní vztah již v dětství, budete ho i v dospělosti vnímat přirozeně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat