Přirozenou cestou k početí vytouženého miminka

Vdát se či oženit a zplodit potomka, to je životní cesta, k níž se většina lidí upíná. Porodní věk žen se ale zvyšuje a s tím přicházejí i obtíže a komplikace. Že se jedná o aktuální téma, potvrzuje nejen to, že se mu věnují odborníci, nejrůznější diskuse a média, ale i tvůrci televizních seriálů.

Každým dnem přibývá žen, které mají problémy s otěhotněním. Důvodů existuje mnoho, stejně jako léčebných metod. Mnoho žen je odkázáno také na alternativní způsoby těhotenství.

V čem je problém?

Problém nemusí vycházet vždy jen ze zdravotní anamnézy. V dnešní době způsobuje komplikace také životospráva a fakt, že ženy často odsouvají těhotenství, ať už z jakéhokoli důvodu, na pozdější dobu. Pravdou přitom je, že po pětatřicátém roku života přichází pokles plodnosti. Vliv na plodnost může mít také tělesná hmotnost, obzvlášť její extrémní výkyvy. Obézní ženy mají v těle příliš estrogenu, a vajíčka proto nedozrávají, podvyživené ženy jich mají zase nedostatek, protože často ani nemenstruují. Pravdou však je, že nejčastějšími důvody, proč mají ženy problémy s otěhotněním, jsou ty zdravotní. Může to být způsobeno endometriózou, problémy s funkcí vaječníků či problémy s vejcovody, vadami dělohy, neplechu může dělat i imunitní systém člověka.

Jaké jsou možnosti?

Pokud selže příroda, přichází alternativní možnosti. Jednou z nich je dárcovství vajíček. Léčba pomocí darovaných vajíček je jediná metoda, jak pomoci ženě, u které selhaly opakované pokusy o početí prostřednictvím vlastních vajíček. Je to také řešení pro ženy, které mají zdravotní obtíže, prošly chemoterapií nebo mají vážnou genetickou chorobu přenositelnou na plod. Dárcovství vajíček je v České republice legální a upravuje je zákon, který uvádí, že matkou dítěte je osoba, která jej porodila. Podmínky pro dárkyně i příjemkyně jsou poměrně obsáhlé. Zájemkyně o vajíčka jsou navíc zařazovány dle data do pořadníku.

Jaké jsou podmínky?

Jak již bylo řečeno, podmínek je celá řada. Příjemkyni musí být například maximálně 47 let, musí mít normální nálezy dělohy a prsou, nesmí prodělat žloutenku typu B a C a pohlavní choroby. Dárkyně musí být ve věku od 18 do 35 let, být v dobrém zdravotním stavu a musí kromě jiného projít řadou testů, ať už na pohlavní choroby nebo třeba na nemoci jater či hladinu hormonů v krvi. Buď, jak buď, miliony žen mohou dnes díky této alternativě mít zdravé děti, jen je třeba se smířit s tím, že nebudou pokračovateli rodinné genetické linie. Dárcovství vajíček ale nabízí nový způsob pokračování života, a to je to nejdůležitější.

Edukace i inspirace

Cesta za vytouženým potomkem může být opravdu dlouhá, rozhodně nevěšte hlavu hned při prvním zádrhelu, rozhodně v tom nejste sama! Podporou by vám především měla být celá rodina, ale můžete ji najít i ve specializovaných skupinách například na sociálních sítích, kde si ženy vzájemně sdělují své zkušenosti, často tyto skupiny jsou pod vedení odborníků a lékařů. Je to boj a běh na dlouhou trať, ale nic nevzdávejte a zjišťujte si veškeré informace a možnosti, nebojte se konzultovat s odborníky. Nemusíte se spokojit jen s jedním názorem, jak se říká víc hlav víc ví. A pamatujte, že na informace máte právo!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat