Právnické otázky v dětském světě

Každý den stojí rodiče v různých situacích před rozhodnutími týkajících se jejich dětí. A občas je dobré vědět, co vlastně děti podle zákona mohou a co nikoli. Máme pro vás překvapivá fakta, která vám třeba příště pomohou.

Podle §855 Občanského zákoníku II. Oddílu zákona a o rodině „mají rodiče a dítě vůči sobě navzájem povinnosti a práva. Těchto vzájemných povinností a práv se nemohou vzdát.“

Od kdy může zůstat dítě samo doma?

Rodič má ze zákona povinnost na děti dohlížet a zodpovídá za ně, dokud nedosáhnou sami právní způsobilosti. Pevná hranice, od kdy smí dítě zůstat samo doma, zákonem stanovena není. Záleží tedy na subjektivním pocitu, kdy jsou tedy rodiče přesvědčeni o dostatečné vyzrálosti svého dítěte, tak aby mohlo zůstat samo. Je dobré nechávat dítě samotné nejdříve na krátký čas a dobu nepřítomnosti postupně prodlužovat.

Může si dítě koupit z kapesného cokoli?

Dáváte svým dětem kapesné, nebo finanční odměnu za drobnou výpomoc v domácnosti? Pak se vám možná už stalo, že si váš pubertální syn nebo dcera chtěli koupit něco, s čím jste nesouhlasili. Potom vězte, že podle rodinného práva jste až do dovršení svéprávnosti dítěte, tedy do věku 15 let, za veškerý majetek dítěte zodpovědní vy jako rodiče. Proto jakákoliv koupě musí být vámi předem odsouhlasena. Po nabytí svéprávnosti jste ze zákona povinni veškerý spravovaný majetek dítěti předat. Až do 18 let však u nákupu některých věcí můžete mít rozhodující slovo.

Je kapesné povinností rodiče?

V současné době žádný zákon nenařizuje rodičům dávat svým dětem kapesné. Nařízena je pouze vyživovací povinnost (včetně nákladů na ošacení) a zajištění nákladů na vzdělání. Kapesné tedy není nároková složka, ale přiznejme si, že jako motivace a odměna může leckdy posloužit dobře. Navíc nikdy není na škodu, když se děti učí finanční gramotnosti již od útlého věku. 

Musejí děti rodičům pomáhat?

Podle zákona o rodině je povinností dětí, kteří žijí ve společné domácnosti s rodiči, jim pomáhat podle svých schopností. Jaké úkoly by děti měly vykonávat, je samozřejmě otázka věku, vyspělosti a individuálních tělesných možností. Nadále však platí, že dětem musí zůstat dostatek času na přípravu do školy a zábavu.

Právo na soukromí

A věděli jste, že vaše děti, stejně jako vy, mají právo na soukromí? Samozřejmě u malých dětí rodiče mohou vyžadovat, aby nechaly dveře do dětského pokoje otevřené, ale například listovní tajemství platí pro všechny stejně. To znamená, že rodiče dětí, kteří už umějí číst, nesmějí otevřít dopis adresovaný dětem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat