Samota se světlem na konci tunelu

Pandemie koronaviru nutí naši společnost k dosud nepoznané sociální izolaci. Držet si odstup od ostatních, home office, zůstávat doma. Jak v době sociálního odloučení netrpět pocity osamění?

V zásadě jsou lidé společenští tvorové, kteří žijí ve vztazích, rádi si tvoříme sociální vazby s ostatními. A zvykli jsme si mít vlastní volnost. Jak se nám tedy může podařit držet si od ostatních odstup a nebýt osamělí?

Zapomeňte na osamělost

To slovo samotné byste si měli úplně vymazat ze slovníku. Protože osamělí určitě nejste. Sice budete delší dobu, než na jakou jste zvyklí normálně, sami, ale nebudete osamělí. Protože v téhle situaci jsme všichni společně. Máme možnost se s ostatními spojit telefonicky nebo přes Skype, využít sociální media.

Co dělat?

Je hodně věcí, které můžete dělat. A taky pár, které rozhodně nedělejte. Úplně nejhorší je celý den nepřetržitě sledovat zprávy o koroně. Nebo se v rozhovoru s ostatními ještě více podporovat v panice. Místo toho se raději snažte jakkoli sportovat. Motorický pohyb totiž nastaví mozek do jiného stavu. Ideální je, sportovat doma nebo si pustit hudbu a tancovat. Ale i jakýkoli jiný způsob, jak mozek odtrhnout od přemýšlení, se počítá – uklízení, čtení, vaření…

Zbavte se strachu z osamění

Dobré pro vaši psychiku je také pomáhat ostatním. Pokud totiž cítíte, že můžete pomoci někomu jinému, budete se sami cítit méně bezmocní. Zbavte se strachu – tento stav je totiž pouze dočasný. Mozek si ukládá myšlenky, na které myslíme pořád dokola, stále hlouběji a o to horší z nich máte pocit. Proto je velmi důležité nesledovat zprávy celý den.

Když vás přepadne panika

Pokud na vás opravdu padne panický strach z osamění, nejlepší a nejrychlejší pomoc je vzít telefon a někomu blízkému zavolat. Už jen hlas blízké osoby vás dokáže uklidnit. V lidech je více než si sami myslí. Najděte v sobě to pozitivní a pracujte na tom, aby nahradilo všechno to negativní.

Existuje něco pozitivního?

Určitě jsou to minimálně dvě věci. Za prvé je to šance zpomalit a uvědomit si, jaký je váš život.  A za druhé solidarita – to, jak spolu v současné situaci vycházejí, jak jsou lidé opravdu milí na všechny prodavače a pokladní, to, jak se snaží pomoci sousedům nebo i úplně cizím lidem. Bylo by hezké, kdyby alespoň tohle mohlo přetrvat i potom, co se život vrátí do normálu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat