Tradiční metody barvení velikonočních vajíček

Zdobení kraslic potravinářskými barvami je dnes obvyklou praxí. Co ale zkusit to letos poněkud jinak, zdravěji a šetrněji? Inspirovat se můžete u našich předků, kteří používali techniky v souladu s přírodou. Jaké prostředky ve své kuchyni určitě najdete?

Cibule, černý čaj, špenát nebo cibulové slupky. Ano, tímhle se v dávných dobách vajíčka dekorovala zcela běžně. A není to vůbec nic těžkého! Troufnete si na to?

Červená řepa hlásí příchod

Máte v domácích zásobách nadbytek červené řepy a lámete si hlavu, co s ní? Zahrňte tuhle kořenovou zeleninu do velikonočních příprav! Jakmile ji nakrájíte, vložte k ní i omytá vajíčka, a do vroucí vody přidejte ještě ocet a sůl. Po 20 minutách hrnec odstavte ze sporáku, ovšem pokud se vám barva zdá málo výrazná, můžete v nálevu vajíčka nechat po celou noc. Pak už je zbývá jen vyndat, nechat okapat a po uschnutí přeleštit kouskem másla nebo slaniny.

Přizvěte ke spolupráci černý čaj

Teplejší hnědé odstíny zajistí černý čaj. Musí být ale pořádně silný, jinak se mine účinkem. Ať už máte k dispozici sypaný či porcovaný, v dostatečném množství ho zalijte horkou vodou a opět zakápněte octem. Čím déle se bude louhovat, tím více se v něm ponořená vejce potom změní.

Nenechte zahálet ani špenát

Když vám to jde tak hezky od ruky, co se ještě pustit do zeleného uměleckého díla? K těmto účelům báječně poslouží špenát, kterému vůbec nevadí, že ho vytáhnete z mrazáku. Jen k němu nezapomeňte přimíchat i trochu kmínu a již zmiňované přísady, tedy ocet a sůl. Po 20 minutách vaření zhodnoťte situaci a uvažte, zda jste s výsledkem spokojeni, nebo vejcím špenátovou lázeň dopřejete ještě pár hodin.

Cibulové slupky. To je prostě klasika

Barvení pomocí cibulových slupek je známé a velmi časté. Vás tahle metoda naprosto minula? Oranžového až hnědého nádechu docílíte tak, že povaříte suché cibulové slupky spolu s bílými vajíčky po dobu maximálně deseti minut. Vidíte, snazší už to být ani nemůže…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:18
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat