Odloženou preventivní prohlídku miminek lze zvládnout z domova

Kvůli krizovým nařízením v Česku zrušila většina lékařů preventivní prohlídky. Provoz omezili také pediatři, kteří ve velkém odkládají pravidelné poradny pro děti. Tím spíše by měli rodiče miminek sledovat jejich správný psychomotorický vývoj a při jakýchkoli pochybnostech se telefonicky poradit s odborníkem. Co byste měli sledovat?

Konzultace s fyzioterapeutem po telefonu nebo přes videohovor plně nahrazuje návštěvu v ordinaci. Stejně tak může fyzioterapie po telefonu dobře simulovat pravidelné poradny pro miminka, a to nejen v době krizových nařízení v Česku. „První rok života je pro odhalení případných odchylek v psychomotorickém vývoji dítěte zásadní. Miminko dělá ohromné pokroky každý týden a rodiče jsou jeho největšími pozorovateli. Často potřebují jen uklidnit, že je vše v pořádku, a nasměrovat ke správné manipulaci s miminkem nebo jednoduchému cvičení. Avšak čím dřív odhalí riziko ohrožení v psychomotorickém vývoji a s pomocí odborníka zahájí účinnou terapii, tím líp pro budoucí vyzrálost a zdravý pohybový aparát dítěte. Naopak čím déle se s nápravou poruchy hybnosti otálí, tím víc si ji miminko rozvine, zafixuje a obtížně ji bude měnit,“ uvedla Iva Bílková, vedoucí fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Konzultace po telefonu

Přímý kontakt fyzioterapeuta s miminkem není nezbytný. Konzultace přes telefon nebo videohovor, při kterém rodiče testují své miminko podle pokynů specialisty, mnohdy dostačuje. „Jedna konzultace trvá 30 minut. Během ní může rodič s fyzioterapeutem probrat veškeré pohybové návyky a pokroky svého miminka. S odborníkem se spojí obdrženým odkazem do videokonferenční místnosti v předem objednaný čas přes svůj mobil, tablet nebo počítač s kamerou. Přístroj položí tak, aby bylo na miminko dobře vidět, a dle pokynů fyzioterapeuta manipuluje s miminkem. Odborník sleduje motorickou odezvu miminka a následně navrhne nejvhodnější postup řešení případných odchylek. Rodič získá doporučení na domácí režimová opatření a ke cvičení s miminkem, které je podrobně zpracováno ve videích dostupných online,“ popsala Iva Bílková.

Ke zdokonalení bezkontaktních služeb mimo ordinaci vedl fyzioterapeuty nynější nouzový stav v Česku. Některé ordinace se pro pacienty uzavřely, jiné bojují s markantním úbytkem pacientů na pouhou pětinu. Jedno z mála pozitiv na současné kritické situaci ve zdravotnických zařízeních je právě rozmach telemedicíny.

Tři způsoby testování správného psychomotorického vývoje dítěte

Test hodnocením úrovně vzpřimování neboli tzv. posturální aktivity

Odborník, ale i rodič pozoruje, co miminko umí. Zda se otáčí, uchopuje hračku, nese si ji do úst, prohlíží si ji a přendává z ruky do ruky. Hodnotí se kvantita i kvalita pohybu, kdy na každý týden či měsíc, který již miminko svým věkem dovršilo, připadají určité dovednosti, které by mělo zvládat.

Test s hodnocením tzv. posturální reaktibility

V závislosti na změně polohy reaguje dítě pohybovou odpovědí. Testuje se sedm polohových reakcí. Nejznámějším testem mezi maminkami je pomalé vytažení miminka za ruce z lehu na zádech do polosedu. Při tomto testu se hodnotí, zda a jak se miminko přitahuje a „posazuje“. Nejde o cvičení na každý den, ale o test správného vývoje, který je určen především odborníkům.

Otestování tzv. primitivních reflexů

Do uceleného hodnocení patří kontrola novorozeneckých reflexů řízených míchou. Tyto reflexy s věkem nemizí, jsou pouze v závislosti na dozrávání vyšších stupňů centrální nervové soustavy utlumeny a nelze je v pozdějším období u zdravě se vyvíjejícího miminka opětovně vyvolat. Každý zná například sací reflex nebo úchopový reflex. Tyto reflexy lze pozorovat pouze v případě, že dojde k poškození řízení CNS, například po mozkové mrtvici u dospělého člověka, infekčních nemocí CNS u dětí a podobně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat