Léčba průjmových onemocnění u dětí

Ať už se jedná o nákazu viry, které si ratolest přinese ze školky, nebo bakteriální průjem zapříčiněný nesprávným skladováním zmrzliny v létě – akutní průjmová onemocnění patří mezi nejčastější onemocnění dětí. A nevyhýbají se dokonce ani těm nejmenším. Většinou se nejedná o závažné onemocnění a díky správné léčbě během několika dnů odezní. Zejména u kojenců a batolat se ale musíme mít na pozoru před dehydratací. V léčbě je proto nejzásadnější adekvátní hydratace vhodnými roztoky. Nekomplikovanému průběhu onemocnění můžeme pomoci také celou řadou volně dostupných přípravků, které kromě rychlého zastavení průjmů efektivně podporují obnovení střevního mikrobiomu.

Jak průjem vzniká?

Během dne projde našimi střevy velké množství tekutin, z nichž většina se ve střevech absorbuje. Při akutním průjmu je střevní funkce nejčastěji narušená v důsledku jeho poškození viry nebo patogenními bakteriemi, které překonají střevní mikrobiom a přilnou k buňkám střevní sliznice. Následné rozvolnění těsných spojů mezi střevními buňkami má za následek další narušení střevní bariéry a usnadnění průniku bakterií do stěny střevní, případně dále do organismu. Ve snaze omezit průnik patogenních bakterií dochází ke zvýšení sekrece tělních tekutin do střeva. Průjem je vlastně obranný mechanismus našeho organismu proti střevním patogenům. Infekci v typických případech doprovází horečka, zvracení, bolest břicha, nechutenství a celková únava.

„Obávanou komplikací při střevní infekci je zejména dehydratace, která se u dětí rozvíjí mnohem rychleji než u dospělých. Dochází k ní zejména v situacích, kdy děti odmítají nabízené tekutiny při zvracení za současných ztrát tekutin častými průjmy. Mezi příznaky dehydratace u dětí patří změna celkového stavu, únava nebo podrážděnost, sušší vzhled sliznic, menší množství tmavě žluté moči v důsledku šetření tekutin organismem a celá řada dalších projevů,“ doplňuje Jakub Pecl, lékař z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Každý druhý kupuje léky proti průjmu do zásoby

Kdo bývá připraven, není překvapen, praví české pořekadlo. A obzvláště to platí u léčivých přípravků proti průjmu. Ty si Češi obstarávají zhruba jednou až dvakrát ročně a každý druhý je nakupuje raději preventivně do zásoby. V našich lékárnách seženete mimo jiné orální rehydratační roztoky, které jsou svým složením uzpůsobené pro dosažení a udržení správné hydratace u dětí již od nejnižších věkových kategorií. Dále probiotika s různými kmeny přátelských bakterií, která účinně brání vzniku a urychlují ústup akutních průjmů. Antisekretorika, jež snižují sekreci tekutin do střeva a tím snižují riziko dehydratace u dětí. Pro 93 % lidí je nejdůležitější, aby léky rychle zastavily průjem, aby ulevily od bolestí břicha a aby pomohly obnovit fyziologické složení střevního mikrobiomu.

Co uleví i nejmenším dětem?

Přestože je pravidelné užívání přípravků na průjem až do odeznění nemoci nutností, podat malému dítěti jakoukoliv tabletku bývá nadlidský úkol. Dětem do šesti let jen obtížně vysvětlíte, že je to „pro jejich dobro". Někteří rodiče prosí, slibují hračku nebo nějakou výhodu, jiní se uchylují k násilnému podávání léků, vyhrožují nemocnicí nebo strašidlem, ani jedna varianta však není správná.

„V léčbě dětí s akutními průjmovými onemocněními, které jsou v naprosté většině infekčního původu, je nejzásadnější účinná rehydratace vhodnými definovanými roztoky, volně dostupnými ve všech lékárnách,“ říká Jakub Pecl z Fakultní nemocnice Brno. 

Pediatrička Romana Benešová doporučuje „Tabletky černého uhlí existují i v práškové formě, ale jsou doporučovány především při podezření na otravu potravinami, léky, houbami a podobně. K léčbě průjmu z jiných příčin je ideální speciální rozpustný přípravek, který seženete v lékárně a který navíc dětem zachutná díky příchuti banánu,“ a dodává, že podávání účinné látky v nápoji je pro děti mnohem příjemnější, protože jim vůní připomíná džus nebo koktejl.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat