Projevy nedostatku vitamínu D u dětí

Je váš potomek o dost menší než jeho vrstevníci? Bývá také často podrážděný, nemocný a ke všemu ho trápí svalové křeče? Pozor, zřejmě mu schází vitamin, jenž je klíčový pro růst jeho kostí!

Co všechno víte o vitaminu D? Možná to, že si ho tělo samovolně vyrábí, pokud je vystaveno slunečním paprskům. Třeba jste také někde zaslechli informaci, že jeho nízké hladiny mohou zavinit zhoršení nálady. Ano, jedná se o pravdivé informace podložené mnoha studiemi. Ovšem tato látka rovněž reguluje množství vápníku, který je zase důležitý pro kosti. A vzhledem k tomu, že děti rostou takřka před očima, by jim vitamin D chybět opravdu neměl. Jaké varovné signály na tento stav poukazují?

Mami, pomoc! Mám křeč

Pokud si váš malý poklad stěžuje na svalové křeče, obzvláště při fyzické aktivitě, berte to jako jasné poselství. Uvedený vitamin je totiž zásadní i pro optimální fungování svalů, proto jeho absence způsobuje bolavé záškuby.

I zpožděný růst mnoho napoví

Když se podíváte na ostatní spolužáky a vrstevníky vašeho potomka, co vidíte? Jsou-li všichni jeho kamarádi o pořádný kus vyšší, asi to nebude jen tak samo sebou. I když tu má pochopitelně důležité slovo genetika, zpožděný růst bývá podle lékařů přímo ukázkovým znamením, že to se zásobami „déčka“ není žádná sláva.

Častá podrážděnost jako další indicie

Kdo z rodičů nezažil scénu plnou vzteku, pláče a kladení odporu, ten jako by nebyl. Zejména v období vzdoru, které zpravidla přichází mezi druhými a třetími narozeninami, jsou takové „radosti“ vcelku běžné. Z psychologického hlediska se jedná o jakési testování hranic a možností, které se neobejde bez dramatických prvků. Jenže co když je vaše dítě podrážděné permanentně? I tohle mnohdy značí nedostatek zmíněné živiny.

U doktora jako doma

Každý si je vědom toho, že vitamin C podporuje funkce imunitního systému. Jenže i na vitamin D obranyschopnost hodně spoléhá! V případě, že vaše maličké trpí jeho „podmírou“, je výrazně náchylnější k nachlazení, chřipce i různým infekcím. Ted je asi správný čas na představení jeho zdrojů, nemyslíte?

Jídelníček, který je nutností

Na vitamin D je bohaté například plnotučné kravské mléko a výrobky z něj tvořené. Neskromnou zásobárnou jsou i tučné ryby, mandle, obiloviny, ovesné vločky, pomerančový džus a hovězí maso. Propašujete něco z toho do jídelníčku?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat