Po porodu je mozek ženy vnímavější

Ženy po porodu dítěte často zažívají změnu kognitivních funkcí a pozornosti. Lidově řečeno se jejich mozek dostává na úroveň novorozeného dítěte, jako by se mu přizpůsobily. Psychology a psychiatry dobře zdokumentovaný jev ale brzy opět ustupuje. Nejpozději do roka od porodu jsou ženy opět plně při smyslech, a dokonce jsou jejich smysly, pozornost a myšlení bystřejší než u žen, které nerodily vůbec.

Syndrom „dětského mozku“ po porodu se projevuje nejčastěji zapomnětlivostí a neschopností se soustředit. Psychologové z Purdue University v Indianě však testováním žen zjistili, že po roce se kognitivní funkce vrátí do normy, nebo jsou naopak ještě bystřejší.

„Ve většině studií se ženám časně po porodu dávají testy pozornosti a paměti. To je způsobeno několika faktory, po narození prvního dítěte dojde k řadě změn v hormonální hladině a dostavuje se spánková deprivace, což může negativně ovlivňovat pozornost a paměť,“ tvrdí antropoložka Valerie Millerová z Purdue University.

Kulturní fenomén

Podle samotných autorek může být „dětský mozek“ více kulturním fenoménem, než obecně platným jevem.

„Také věříme, že dětský mozek může být kulturně ovlivněný fenomén a že matky, které mají pocit, že jejich pozornost něco neustále strhává a že jsou zapomětlivé, jen reagují zvýšeně na stres, nemají po porodu dostatečnou podporu okolí a mají dluhy. Bohužel to zažívá mnoho matek, zvlášť v časech ekonomické nestability,“ míní spoluautorka antropoložka Amanda Veile z Purdue University.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat