Dětí se partnerská krize nesmírně dotýká

Rodičovství je práce jako každá jiná. Všichni dělají, co mohou, ale často zanedbávají to nejsilnější, co ratolesti ovlivňuje. Vlastní vztahy. Na co si dát pozor a co svým dětem nikdy nedělat?

John Gottman, americký psychologický výzkumník a klinický lékař, který během čtyř desetiletí intenzivně pracoval na tematice rozvodů a manželský stability, tvrdí, že to, jak zdravý je váš vztah s partnerem, určuje emocionální a akademický úspěch vašeho dítěte. Platí přitom jednoduché pravidlo, že pokud je vaše partnerství v krizi, potomek to vnímá, situace se ho nesmírně dotýká a navíc si z ní bere příklad. Jakých chyb je tedy nutné se vyvarovat? Tyhle negativní návyky s dětskou duší pořádně cloumají a podepisují se na jejím dalším vývoji!

Zesměšňování partnerovy autority

„Né, tatínek to stejně nikdy neudělá tak dobře jako maminka. Tatínek je k ničemu a ty ho neposlouchej. Platí to, co povídám já.“ Pokud někdy tohle svému dítěti řeknete, pochopí, že s protějškem nejste na stejné lodi. V dospělosti bude mít problém s oceňováním názoru partnera.

Hádky, o které děti nestojí

Mít neshody a konflikty před dětmi je možné, ale má to svoje hranice. Nikdy se s partnerem neobviňujte, v přítomnosti ratolestí nepoužívejte urážky, nekřičte a rozhodně po nich nechtějte, aby se přikláněly na něčí stranu. Zdravé argumenty, kde jste v klidu, pozorní a reagujete na svého partnera, ukazují vašemu dítěti, že lidé mezi sebou bojují, ale také hledají řešení.

Řiďte se pravidlem, že i když vám nějaká hádka „nesedne“ a vy ve skrytu duše běsníte, nenecháte pachuť nedorozumění viset ve vzduchu několik dní nebo dokonce týdnů. Konflikt uzavřete tím, že se k diskuzi vrátíte. V žádném případě manžela nebo přítele dlouhodobě neignorujte a nevytvářejte nepříznivé prostředí pro všechny členy rodiny.

Žádné dotyky

Náklonnost je forma lásky a dotyk vyjadřuje pozornost, útěchu i vřelé city. Jestli se svým partnerem připomínáte spíš chladný kámen, každý sedáváte jinde, nepohladíte se, nevěnujte si polibek a celkově nestojíte o fyzickou i emoční blízkost, vysíláte zprávu, že vztahy jsou plné neštěstí, smutku a obětí. Zapracujte nejen na neverbální řeči těla!

Špatná komunikace a spolupráce

Rodina funguje jako tým. Matka vaří večeři, otec si hraje s dětmi. Týmová práce a nastavení poukazují na to, že každý člen má v rodině své místo a spolupracuje na jejím chodu, čímž se podporuje celková solidarita. Protějšek do denních povinností nezapojujete a ani to po něm nechcete? Vaši nejmenší to od vás odkoukají.

Žádný společně strávený čas

Ano, dnešní nároky na práci a rodinu jsou veliké, a zvlášť proto je nezbytně nutné věnovat si aspoň pár minut denně. Společně snídejte či večeřte, vytvořte nějaký malý rituál, který podpoří společnou myšlenku, že čas strávený s rodinou je důležitější než všechno ostatní. Pak potomkům dáváte ten nejlepší příklad.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat