Bezpečnost společného spaní v jedné posteli

Máte svůj uzlíček štěstí celou noc v náručí, protože vám to tak přijde prostě lepší? Záleží asi na úhlu pohledu. Ostatně, ani odborníci se nějak nemohou shodnout, zda děláte dobře…

Mělo by dítě spát v jedné posteli s rodiči, nebo je to něco zcela nepřípustného? To je hodně kontroverzní téma, o němž se vášnivě diskutuje. Na jedné straně je instinktivní cítění matky, že by své miminko měla mít u sebe, na druhé zase hlas pediatrů, kteří bezpečnost sdíleného lůžka zpochybňují. Mohou v tomto případě výhody převážit rizika?

Otázka, na niž se hledá odpověď

Pro mnoho národů je společné spaní naprosto přirozené. A to dokonce natolik, že na místě odpočinku uléhá celá rodina, která mnohdy čítá i desítku členů. Ano, možná jde o méně vyspělé kultury, jež pouze dodržují tradiční zvyky. Možná je to tím, že jim nikdo neřekl, že to vlastně není „normální“. Ale podle koho vlastně? Dobrá otázka.

Být spolu, nebo bez sebe?

Před pár lety vydala Americká pediatrická akademie prohlášení, v němž stálo, že když spí rodič v jedné posteli s dítětem, zvyšuje se riziko syndromu náhlého úmrtí kojence. S tím ale naprosto nesouhlasí americká lékařka Linda Folden Palmer, která na tomto tvrzení nenechává nitku suchou.

"Relativní riziko úmrtí kojence spícího na lůžku spolu s rodiči není vyšší než u dítěte spícího na separátní postýlce, a je rozhodně nižší než u kojence spícího v oddělené místnosti," uvádí zmíněná zdravotnice. Ta se také domnívá, že pokud vše probíhá ve vhodné místnosti, na vhodném lůžku a ve vhodných lůžkovinách, může být společný spánek naopak optimálním způsobem nočního odpočinku, a to zejména v období kojení.

Když vítězí cit i pohodlí

Potvrzují to vlastně i příklady z praxe. A nemusíme pro ně chodit daleko. Nedávná britská studie totiž prokázala, že celých 46 procent matek spí déle a o něco kvalitněji, když má dítě u sebe. Drtivá většina pak vidí výhodu v tom, že svého andílka kdykoli uklidní a nakrmí, a to aniž by se muselo vstávat z lůžka nebo za ním odcházet do jiné místnosti. Nelze opomenout ani poznatky několika předešlých průzkumů, ze kterých vyplývá, že u kojence odloučeného od matky se vyplavuje stresový hormon kortizol, který jen umocňuje jeho pocity opuštěnosti a beznaděje. A co si o celé záležitosti myslíte vy?







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat