Pomoc v domácnosti si pak děti nesou i do dospělosti

Trnete hrůzou, když se váš několikaměsíční potomek chopí mopu, nebo koštěte? Možná si chce jenom hrát. Anebo z něj právě tohle udělá budoucí cennou posilu!

Ach, ty malé děti! Jsou tak roztomilé, bezprostřední a empatické! Také se to vaše neohrabaným způsobem snaží přiložit ruku k dílu, když třeba skládáte prádlo, zametáte nebo utíráte prach? Ano, člověku to možná ve finále přidělá práci navíc, ale rozhodně jeho nadšení nijak nekroťte. Pokud je totiž batoleti umožněno pomáhat, vydrží mu to až do dospělosti.

Co se mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš

Americká psycholožka Harriet Rheingold se svým odborným týmem provedla unikátní studii, během které sledovala 80 dětí ve věku 18, 24 a 30 měsíců. Zajímalo ji hlavně to, jak budou ratolesti reagovat na to, když jejich rodiče začnou vykonávat rutinní domácí práce. Výsledek? Všichni zúčastnění malí „asistenti“ se na daných úkolech začali ihned s chutí podílet, aniž by je o to dospělí žádali.

„Na těchto dětech bylo vidět, jak jsou šťastné, že mohou být součástí dění. Jejich energické úsilí doprovázelo mnoho radostných vokálních intonací i usměvavých výrazů obličeje,“ odkrývá zmíněná odbornice pozadí výzkumu s tím, že kojenci i batolata mají vrozenou chuť pomáhat, proto by byla škoda v nich tuto touhu potlačovat. Co si totiž osvojí v útlém věku, to jim bude přirozené po celý život.

Systém odměny? Ten prý nefunguje

Možná si říkáte, že naši nejmenší udělají všechno, když cítí, že za to budou nějak odměněni. A že příslib sladkostí či nové hračky promění i toho největšího lenocha ve výkonného a neúnavného pracovníka. Je to ale jenom zdání a možná i důkaz rodičovského selhání. Jiný výzkum, zrealizovaný o pár let později, totiž prokázal, že děti za svou dobrovolnou a ochotnou výpomoc neočekávají absolutně žádnou kompenzaci. Zkrátka to dělají proto, že se jim líbí blažený pocit užitečnosti i následná slovní pochvala. Z tohoto hlediska také odborníci varují, že slibované odměny jen zbytečně podkopávají vnitřní motivaci, což negativně ovlivní celou jejich budoucnost.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Želví maso

(1 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat